Rekordbokslut – då blev det skattedebatt

28,1 miljoner plus. Det var inte svårt för kommunfullmäktige att godkänna 2016 års bokslut för Oxelösunds kommun och lägga det till handlingarna. Men trots enigheten blev det en lång debatt.

20 maj 2017 19:00

SN har tidigare skrivit om Oxelösunds kommuns bokslut för 2016 som slutade med ett rekordresultat, 28,1 miljoner kronor plus. Nu har bokslutet även godkänts och lagts till handlingarna av kommunfullmäktige, men inte helt utan politiskt gnabb.

Det goda ekonomiska resultatet har dock väckt oppositionsrådet Dag Bergentofts (M) intresse.

– Årets kronresultat är mycket gott. Då tänker jag med en reflex – betalar vi för mycket i skatt? 2010 höjde majoriteten skatten med 80 öre. Det kanske inte låter så mycket, men då innebar det 16–17 miljoner mer i kassan. I dag motsvarar den skattehöjningen cirka 20 miljoner per år. Hur skulle resultatet ha varit utan de pengarna, undrade han under fullmäktigedebatten.

– Jag har inget emot att betala så mycket skatt, men då vill jag att man ska få något för de pengarna också, fortsatte han och hänvisade bland annat till låga skolresultat och gjorde jämförelsen att Oxelösund har just 80 öre mer i skatt per hundralapp än Nyköping.

Andre vice ordföranden i kommunstyrelsen, Patrik Renfors (V) tyckte jämförelsen med den betydligt större grannkommunen haltade.

– Vi får titta på våra behov. Jag tror inte exempelvis matbespisningen tycker att de har för mycket pengar här. Vi kan inte sänka skatten nu när vi ska försöka hålla vår budget, sa han.

Vård- och omsorgsnämndens ordförande Linus Fogel (S) höll inte heller med. Han tog upp att Migrationsverket gett dem en stor engångssumma för kostnader kring flyktingmottagandet.

– Vi är medvetna om att Migrationsverket puttade ut en stor summa till oss, 21 miljoner kronor, för vårt mottagande av nyanlända. Nyanlända kostar lite pengar nu, men i framtiden kommer de att generera otroligt mycket tillbaka, sa han.

Oxelösunds kommun 2016

Tog över Campus lokaler och började utveckla arbetsmarknadsåtgärden Drivhuset.

Började bygga hyresbostäder på Norra malmgatan

Ökade befolkningen med 220 personer - långt över prognosen.

Breviksskolan byggdes ut med fyra klassrum.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa