Skyddsnätet blev en dödsfälla – kattungen Dexter dog i nätet som skulle rädda hans liv

Kattungen Dexter dog av det som fanns där för att skydda honom. Nu varnar Dexters matte, Viola Larsson, andra kattägare för vad som kan hända med det populära balkongskyddet.

19 juli 2018 18:00

"Släpp ut katten på balkongen utan oro!" står det i produktbeskrivningen av kattnätet som är tänkt att skydda katter från att ramla ner från balkonger. Och det var precis vad Viola Larsson gjorde med sina två katter Dexter och Alice. Men i måndags vaknade hon och märkte direkt att något var annorlunda, den annars så nyfikna kattungen kom inte och ville leka när hon gick upp ur sängen.

– Jag gick ut på balkongen och såg att han hade snott in sig i nätet som han först tuggat sönder. Han var helt enkelt hängd, säger Viola Larsson.

Om en balkong är fem meter upp, eller högre, från marken är det krav på att ha ett nät som skyddar katterna från att ramla ner, det klargörs i Jordbrukverkets föreskrifter från 2008. Fram tills händelsen har Viola känt sig trygg med nätet och låtit katterna gå in och ut på balkongen som de vill. Men nu är det slut med det och Alice kommer få stanna inne så länge Viola inte har full koll på henne.

– Det är en pärs att hitta sin älskade katt död i något som ska skydda den, säger Viola.

Viola har kontaktat företaget i Nyköping som sålt nätet till henne och de försvarar sig med att säga "vi har sålt balkongnät sedan vi öppnade 2009 utan incidenter" men har också lovat att ta upp det med den centrala ledningen, och med tillverkaren.

Viola har också gjort ett Facebook-inlägg som fått stor spridning och hon hoppas nu att folk ska vara försiktiga med näten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Erica Fält

Ämnen du kan följa