"Får hänga medaljerna i skåpet"

Nyköpingsbrandmannen Anna Åberg åkte till Los Angeles, och kom hem med två guldmedaljer och ett silver. Hon har tävlat i World Police and Fire Games – den tävling som efter OS har flest deltagare i världen.

4 september 2017 06:00

Poliser och brandmän från hela världen samlades för att delta i tävlingen i mitten av augusti. Man behöver inte kvala för att delta.

Anna Åberg åkte dit med sin före detta kollega Daniel Agerhult från Linköping och med Andreas Johansson från Boden. De hade tränat i ett år för att förbereda sig.

– I vårt yrke ingår det ju att träna, vilket såklart underlättar vid en satsning som denna.

Grenen de tävlade i var inomhusrodd, där man alltså sitter på en roddmaskin och en skärm visar ens resultat.

– Tidigare har jag simmat och kört undervattensrugby, och jag är lång och stor och gillar att tävla mot siffror. Rodd passar mig. Daniel var den som kom med idén om att vi borde åka iväg och tävla förra hösten, och då började vi lägga upp ett schema.

Att det skulle gå så bra som det gjorde blev – trots all träning – en glad överraskning.

– Jag hade som mål att slå mitt personbästa. Men det räckte rätt långt, säger Anna, och ler.

Hon hade tränat för att tävla i distansen 2000 meter, där hon tog guld. Men när hon kört den distansen tyckte Anna att det var lika bra att vara med på 500 meter också.

– Där vann jag med tre hundradelar, över samma tjej som också kämpade om guldet i 2000 meter.

Dagen efter tävlade Anna och Daniel tillsammans i 1000 meter mix, där två roddmaskiner kopplas ihop.

– Man drar i gång samtidigt, och så räknas snittet ihop. Det var en jämn kamp, som slutade med silver, där vi också slog det gamla mästerskapsrekordet.

Efteråt var Anna såklart glad – men det fanns också en liten tomhet.

– När man tränat så länge för något, och så är det helt plötsligt över...det blir lite tomt, fast det var roligt och gick så bra. Det blir liksom lite...jaha, nudå? Men jag och min fru åkte på semester direkt efter, och det blev verkligen jättebra.

I nuläget har hon ingen ny tävling att sikta mot.

– Nej, inte just nu. Vi får se hur det blir. Nu har jag ju lagt ner massa tid på det här, och för mig är det viktigt att träning är roligt, att jag inte tröttnar. Det jag får göra nu är väl att hänga upp medaljerna i skåpet här på brandstationen så att jag kan påminnas om det varje dag.

Anna Åberg

Ålder: 36 år.

Gör: Brandman i Nyköpings brandkår. "Jag har också eget företag som fotograf vid sidan av. Det började som en blogg när internet var nytt, och det utvecklades för ett intresse för foto och att skriva och sociala medier."

Kommer från: Helsingborg.

Bor: Stockholm.

Familj: Hustrun Frida och hunden Roxy, en jack russell.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!