Startade företag innan han var myndig

Det är inte alla 18-åringar som har visitkort, men det har Casper Qvarfordt. När han bara var 17 år startade han sitt företag – och behövde då skaffa överförmyndare. I dag kan han driva CQs städservice helt i egen regi.

12 juni 2017 06:00

Det hela började när Casper och några klasskompisar skulle starta UF-företag. UF, Ungt företagande, är en typ av företagsform som ger gymnasieungdomar möjlighet att pröva på hur det är att starta företag.

– Det var jag och två till, och det var sista dagen innan man skulle lämna in idén. Så kom jag på att vi kunde köpa och fräscha upp möbler för att sälja.

Så långt gick allt bra, men när de skulle bestämma roller blev det klurigare.

– Alla ville vara vd, säger Casper och skrattar, innan han fortsätter:

– Vi kunde inte lösa det där, så det slutade med att jag hoppade av. Jag gick lite på övertid, men sedan kom mamma på att jag kanske kunde ha ett företag med flyttstäd.

Casper hade en tid innan, lite av en slump, hjälpt en vän till familjen med flyttstädning.

– Han hade ringt mamma och hört om hon visste någon, och då undrade hon om inte jag kunde få pröva. Och det gick bra. Så när jag startade hade jag gjort en flyttstädning.

Men ganska snart tyckte han det hela blev krångligt. När man har UF-företag kan man inte göra RUT-avdrag.

– Det är en rätt viktig grej att kunna erbjuda när man har städföretag. Så jag ville starta ett riktigt företag, med F-skattsedel. Men då fick jag höra att jag inte fick ha det, för jag var inte 18 år.

Han sökte då om överförmyndare som kunde gå i god för hans företag.

– Först nekade de, för de tyckte att det är lätt hänt när man är 17 år att man spenderar alla pengar, men jag förklarade att jag inte skulle röra pengarna, att de bara skulle få växa, och då gick de med på det.

UF-företaget CQs flyttstäd blev alltså CQs städservice. I sommar fyller Caspers företag ett år.

Vad har du fått för reaktioner?

– Folk har sagt att jag är duktig och flitig och så. Men det är inte så stor grej för mig. Redan när jag var tolv gick jag runt och frågade grannar om jag kunde klippa gräs hos dem, och när jag var typ tretton eller fjorton började jag dela ut reklam.

De dagar Casper har städuppdrag blir det tidiga mornar för att hinna med både städningen och skolan. Flyttstädning – som bland annat innefattar att göra rent, golv, väggar, tak, kyl, frys, spis och avlopp – kräver disciplin och noggrannhet.

– För någon vecka sedan till exempel, då gick jag upp vid fyra och åkte in till en lägenhet som jag städade till åtta, sen åkte jag till skolan. Och sedan fortsatte jag efter skolan. Jag är tydlig med att jag behöver en viss tid på mig för att vara säker på att det ska bli bra och samtidigt hinna skolan.

Men hur han ska göra med företaget i framtiden, efter studenten, har han ännu inte bestämt.

– Ibland tänker jag att jag vill plugga vidare direkt, andra gånger att jag kanske ska jobba ett tag till. Ett mål är ju att spara så mycket att jag slipper ta studielån.

Casper Qvarfordt

Ålder: 18 år.

Gör: Pluggar ekonomiprogrammet, andra året, på Tessinskolan. Grundare av egna företaget CQs städservice.

Familj: "Mamma och pappa är skilda, och jag bor hos båda. Jag har två systrar, den ena är 14 år och den andra är tre.

Bor: Oxelösund.

Intressen: "Jag tränar ganska mycket, och går upp vid klockan fem varje morgon för att gå på gym. Det är skönt tycker jag, man blir så vaken första lektionen, och så har man hela eftermiddagen kvar till att göra annat. Sedan har jag en båt, en sportbåt, som jag gillar att åka ut med."

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!