Svalstaelever prisades för kändisreportage

– JAAA! ropade hela gänget när de fick höra om tillskottet till klasskassan. På onsdagsmorgonen överraskade SN eleverna Felicia Ågren Östlund och Noel Andersson på Svalstaskolan i Nyköping, som vunnit pris för bästa reportage i SN:s och Minibladets reportagetävling.

14 juni 2018 11:30

Felicia Ågren Östlund hade ingen aning. Men Noel Andersson hade fått veta på morgonen att SN skulle komma och dela ut priset. Han var nämligen lite förkyld och skulle egentligen stanna hemma från skolan. Då var förstås fröken tvungen att avslöja hemligheten för Noels pappa, så att Noel inte missade prisutdelningen.

Men han hade inte berättat det vidare till någon, lovar han.

Noel Andersson, i 4B på Svalstaskolan, och Felicia Ågren Östlund, 4A, skrev tillsammans det prisade reportaget "Svalstaskolan fick kändisbesök".

Det var när Klasse Möllberg, känd som Banarne i duon "Trazan och Banarne" besökte skolan som Noel och Felicia passade på att göra en intervju som sedan publicerades på SN:s sida Minibladet.

– Det var coolt att komma med i Minibladet, att alla skulle se det. Men det här var ännu coolare, säger Noel och tittar mot diplomet som han just har fått.

De minns båda hur pirrigt det var, då i februari när Klasse Möllberg skulle intervjuas. Men Möllberg var snäll och svarade på djupet på frågorna, berättar barnen, och efter ett tag kunde de slappna av – och då släppte nervositeten.

– Då hade man ju lärt känna honom, säger Felicia.

Men att det skulle gå så bra att de skulle få pris för texten kunde de inte ana – de visste inte ens att det fanns ett tävlingsmoment kopplat till uppgiften.

– Jag trodde inte att det skulle gå så här bra, men vi gjorde det väldigt noggrant för att det skulle bli så bra som möjligt. Det tog flera lektioner, berättar Felicia.

Lämpligt nog hade årskurs 4-klasserna musiksamling vid skolans scen just när SN kom på besök. Felicia och Noel fick komma upp på scenen och motta varsitt diplom, ackompanjerade av en rungande applåd från klasskamraterna. Och när det avslöjades att priset dessutom bestod av 1000 kr var till respektive klasskassa utbröt jubel.

Antagligen kommer pengarna att få sitta på respektive konto ett par år, berättar eleverna – båda klasserna sparar nämligen till varsin klassresa i sexan.

Ett reportage med bra blandning

Felicia Ågren Östlunds och Noel Anderssons reportaget "Svalstaskolan fick kändisbesök" vann priset för Bästa reportage i SN:s och Minibladets tävling.

Juryns motivering: "Reportaget om Klasse Möllberg i Trazan och Banarne är fylligt och intressant. Rubriken lockar till läsning. Ingressens innehåll är väl utvalt och lagom sammanfattande. Brödtexten innehåller en bra blandning mellan bakgrundsfakta, närvarokänsla och citat. Bilderna och bildtexterna kompletterar texten. Överlag är språket i reportaget mycket bra."

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa