Sveriges Sinatra ångrar bara en sak

Carli Tornehave har hunnit med att både vinna melodifestivalen och turnera i Östtyskland, och fyller nu 85 år. Men pension, det är inget för "Sveriges Frank Sinatra".

26 augusti 2017 06:00

Sommaren är högsäsong för artister, och jobben fortsätter att trilla in för sångveteranen Carli Tornehave som varvar dansbanan på Skansen med Finlandsbåtar.

‒Jag blir lika förvånad varje gång telefonen ringer, det är kul att få vara med fortfarande. Jag får alltid varma applåder, säger han när SN hälsar på i huset strax utanför Stjärnhov.

Många känner igen honom från vinsten i Melodifestivalen 1963. Han sjöng "En gång i Stockholm", men det var Monica Zetterlund som fick åka till London och tävla i Eurovision-finalen.

‒Nu för tiden är det ju mest ett spektakel, man fokuserar varken på musiken eller artisterna.

Sedan dess har han turnerat Europa runt flera gånger om, spelat in långfilmer och stått på teaterscener.

‒Jag har haft ett jävligt roligt liv och upplevt vansinnigt mycket. Visst har det funnits sorg också, men övervägande roligt, konstaterar Carli Tornehave när han tänker tillbaka.

Han ångrar inte mycket, men en händelse har etsat sig fast i minnet. Det var efter ett framträdande med Monica Zetterlund och Beppe Wolgers på Hamburger börs i Stockholm på 60-talet. Hasse Alfredsson och Tage Danielsson kom förbi och berättade om en revy som de skulle sätta upp och frågade om Carli Tornehave ville vara med. Föreställningen hette Gröna hund och ja, resten är historia.

‒Jag hade precis kommit i gång med en folkparksturné och hade mycket att göra, så jag tackade nej. Det ångrar jag otroligt mycket.

Anekdoterna avlöser varandra när han kommer i gång och det glänser i de 85-åriga ögonen när han berättar om möten med giganter som Ella Fitzgerald och Lena Horne, och den där gången då han nästan fick träffa den stora idolen, Frank Sinatra, efter en spelning i Stockholm.

‒Vi skulle på samma middag men han fick ett samtal från sin fru och åkte direkt till London, så jag fick aldrig träffa honom, säger Carli Tornehave och slår besviket handen i trädgårdsbordet.

‒Jag fick en LP-skiva med Sinatra när jag var grabb och jag har älskat honom sedan jag hörde den första gången. Han sätt att framföra texter, du hör vartenda ord.

Vad tänker du om smeknamnet "Sveriges Sinatra"?

‒Det är jag verkligen stolt över, naturligtvis.

Hur känns det att fylla 85 då?

‒Egentligen kan jag inte fatta att jag fyller så mycket. Jag känner mig pigg, men visst märker man att det tar emot ibland, särskilt när jag ska ta hand om veden, säger Carli Tornehave.

Skjuter gärna vilda djur på fritiden

Namn: Carli Tornehave

Född: I Stockholm, men växte upp i Danmark. Fortfarande dansk medborgare.

Familj: Hustrun Marie, en son i tonåren och två vuxna döttrar.

Firar: 85-årsdagen med kräftor hemma i Stjärnhov.

På fritiden: Jagar och fiskar gärna. Sköt två hjortar från ett jakttorn intill tomten förra hösten.

Lyssnar på: Alltid Frank Sinatra. Nat King Cole och Mel Tormé går också an.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!