Affärslivspodden är en podd som är producerad av Affärsliv i samarbete med Almi. Affärslivs redaktör Joachim Sorbe har besökt Erik Olofsson, vd på Grytsbergs säteri i Stjärnhov.
– Nu har vi ju renoverat och allt är fräscht i gammal stil och vi har en kapacitet på 100-130 bäddar, berättar Erik Olofsson i avsnittet.
Innan han blev vd för Grytsberg för snart tre år sedan drev han de välansedda restaurangerna Erik på Slottet och Erik i Forsen i Nyköping samt ett cateringföretag i Vrena. Han berättar i podden att hans stora matintresse väcktes i barndomen då hans föräldrar odlade sallad och färska örter i Vrena. Familjeföretaget sponsrade det svenska kocklandslaget som då leddes av Gert Klötzke som var en tidig förebild.
– Vi testade väldigt mycket och provade mycket mat, säger Erik.
– Jag var nog alltid en ganska lugn och harmonisk kille, men med glimten i ögat.
En annan förebild har varit Patrik Arneke som Erik kom i kontakt med när han jobbade som kock på Yxtaholms slott. Patrik Arneke skolade in Erik i både etik och moral inom restaurangköket. Patrik var även en av de första i Sörmland som vurmade för lokal mat.
– Det här tyckte jag var väldigt fascinerande och spännande, att man kunde köpa lamm nästgårds istället för att beställa från Nya Zeeland.
Erik lärde sig också att använda råvaror efter säsong vid matlagningen.
– Är det jaktsäsong serverar man väldigt mycket viltkött.
Användandet av lokalproducerade och högkvalitativa råvaror har löpt som en röd tråd genom Eriks matföretagande. Han berättar i podden att han gillar utmaningar.
– Sedan tror jag att jag kan vara lite bångstyrig som anställd, eller var i alla fall som yngre. Jag var lite rastlös och ville göra lite olika saker och då passade det här väldigt bra för mig att starta den här cateringfirman.
Som chef tror han på att ge sina medarbetare frihet under ansvar.
– Om man tittar så är det väldigt ont om kompetenta människor som jobbar inom vår bransch, alltifrån hotell, reception till kockar, till hovmästare, till servitörer så att man måste vara oerhört lyhörd i dessa dagar för att kunna få behålla sin personal.
Erik berättar i podden att hans stora passion på fritiden är jakt med hundar.
– Det är också det här att komma ut i skogen och sitta på en stubbe och höra hundarna skälla och möjligtvis få nedlägga ett vilt och ta med det hem och liksom ta tillvara på. Det är den här harmonin med naturen som jag tycker är bra. Även min sambo har jägarexamen så det är väldigt kul att kunna ta sig ut och vara i skogen tillsammans.
Erik tycker även att det är viktigt att stötta det lokala samhället.
– Vi har renoverat väldigt mycket under de här sista åren. Vi anlitar egenligen bara lokala snickare, rörmokare, elektriker och allting sånt just för att bygden ska leva.
Erik berättar i podden att Grytsberg hade det tufft under pandemin även om man lyckligtvis inte behövde säga upp någon fast personal. Sedan i augusti har efterfrågan på konferenser och liknande börjat stiga igen.
– Vi ser väldigt positivt på framtiden.
Grytsbergs säteri har ett nära samarbete med Grytsbergs Golfklubb. Erik ser positivt på den satsning som Sisyfosgruppen med Olle Larsson gör på det intilliggande Solbacka där man planerar att utveckla verksamhet kring idrott, återhämtning och möten.
– Vi kommer att ha ett väldigt tätt samarbete, säger Erik i podden.
Sista helgen i november börjar Grytsberg erbjuda ett traditionellt julbord med sörmländska influenser.
– Istället för julskinka så kan det vara julskinka på vildsvin till exempel, säger Erik.
Du kan lyssna på avsnittet i sin helhet på Affärslivspodden som finns där poddar finns. Bland annat här (länk till Spotify).