Podd: När det grova våldet flyttar in i klassrummet

"Det här var obehagliga sekunder, väldigt obehagligt och något som jag inte varit med om tidigare" säger läraren vars lektion på ett par sekunder förvandlades till en brottsplats.

Det senaste avsnittet av SN:s podd Svalan krim handlar om när det grova våldet bokstavligt talat flyttar in i klassrummet.
Lyssna direkt på sn.se, via Spotify eller andra plattformar där du hittar poddar.

Det senaste avsnittet av SN:s podd Svalan krim handlar om när det grova våldet bokstavligt talat flyttar in i klassrummet. Lyssna direkt på sn.se, via Spotify eller andra plattformar där du hittar poddar.

Foto: NTM

Nyköping2024-09-27 04:43

– Det här var precis i början av lektionen. Jag hade träffat den här klassen en gång tidigare och kände bara igen några av eleverna. Det kommer in några killar som bråkar, verkar det som, och sedan urartar det till våldsamheter, till brutalt våld, säger den lärare som höll i lektionen där den grova misshandeln skedde.

undefined
Det har varit ett flertal uppmärksammade bråk på Gripenskolan under året. Arkivbild

Det har varit ett flertal bråk på Gripenskolan den senaste tiden, men ett av dem sticker ut. Den 26 augusti blir en elev utsatt för en grov misshandel inne i ett klassrum under en pågående lektion. Gärningspersonerna tar sig in i klassrummet och misshandlar offret med ett tillhygge.

I det senaste avsnittet av SN:s podd Svalan krim fördjupar vi oss inte bara i vad som hände den dagen, utan även i det våld som under året har skakat elever och lärare på Nyköpings gymnasium – och om den oro och djupa frustration som skolpersonal känner: på grund av våldet men också på grund av neddragningar.

undefined
"Sammanfattat kan man säga att de skickar ut ett nödrop" säger SN:s journalist Roger Sundberg som intervjuat några av lärarna.

SN har även intervjuat flera andra lärare på Nyköpings gymnasium och de vittnar om en arbetsmiljö som blivit allt svårare. De vill alla vara anonyma, bland annat för att inte uppfattas som obekväma av skolledningen. Sammanfattat kan man säga att de skickar ut ett nödrop. De uppfattar bråken på skolan som en konsekvens av ett hårdare samhällsklimat som lärarna behöver ta itu med, samtidigt som de fått fler undervisningstimmar och annan personal, som exempelvis trygghetscoacher, slutat.

Lyssna på avsnittet direkt på sn.se, via Spotify eller andra plattformar där du hittar poddar.

Karta: Nyköpings Gymnasium Gripen