Chefredaktör Eva Burman svarar på kritiken

Chefredaktör Eva Burman bemöter kritiken och påminner om granskningar som har gjorts.

Chefredaktör Eva Burman bemöter kritiken och påminner om granskningar som har gjorts.

Foto: Mikael Andersson/Arkivbild

Insändare2022-03-17 21:00
Det här är en replik. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är klart att vi vill göra den bästa lokaljournalistiken som möjligt. Och det gör vi, även om vi givetvis alltid kan bli bättre. Bland annat genom mer lokalt material på Familje. Men att tidningen tappat djup och bredd håller vi inte med om. Men ja, innehållet har förändrats. För att vi lyssnat mer på er läsare.

SM ägs i dag av stiftelsedrivna NTM, vilket ger oss synergivinster. Alla resurser läggs på lokala reportrar istället för på chefer. Men trots högre krav på våra reportrar kan vi inte pressa dem till fler artiklar, vi ska däremot göra rätt saker. Där kommer läsaranalysen in i bilden.

Digitalt berättar ni läsare varje dag vad ni vill läsa om i SN. 2021 publicerade vi 44 000 artiklar på sn.se och dessa fick 6 miljoner sidvisningar från våra betalande prenumeranter. Dessutom fick läsarenkäten i december drygt 8000 svar, varav majoriteten läser print. Vi mäter även innehållet i print via paneler. Det blir inte mer representativt än så.
Det ni säger till oss är att vi ska fokusera på ämnen som ligger nära er i vardagen, som sjukvård, trafik, bostad, lokal politik och näringsliv. Och ni gillar era TT- artiklar om Sverige, Världen, resor, motor och mat. Däremot vill försvinnande få läsa om utställningar, litteraturaftnar, teaterpjäser, men gärna mer nöjesbetonande artiklar. 

Skribenterna säger att det saknats granskningar. Jag påminner om dessa: Oegentligheterna i Oxelösund, kyrkan i Trosa, krisen inom förvaltningen i Gnesta. Öppenheten i SN-land både före och under pandemin, fetmaepidemin, NMR, grannfejden i Gnesta.
Slutligen är det givetvis tråkigt att skribenterna upplever att SN är på dekis. Glädjande nog gick den digitala upplagan på SN upp med 65 procent 2021. Det ger oss hopp för framtiden, då lokala medier behövs.