Öqvists och Borins svar väcker fler frågor

Region Sörmland regionråd Christoffer Öqvist (M) och Tomas Borin (Vård för pengarna).

Region Sörmland regionråd Christoffer Öqvist (M) och Tomas Borin (Vård för pengarna).

Foto: Olof Jonmyren

Sörmland2024-07-02 07:00
Det här är en replik. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hej Christoffer och Tomas och tack för er sommarhälsning!

I en artikel av Johannes Tångeberg (reporter Södermanlands Nyheter, reds anm) avslöjades att personalneddragningar får vänta till hösten. I reportaget framkom dessutom att osthyvelplanen fortfarande står fast – uppsägningar ska fördelas jämnt över alla enheter. 

Av er redovisning framgår att:

  • 700 varslade tjänster innebär inte att lika många kommer sägas upp.
  • Av 686 nya tjänster sedan 2019 återfinns exakt tre fjärdedelar inom vården. 
  • 132 av dessa är läkare och nästan lika många är undersköterskor. 52 sjuksköterskor har anställts. Chefer, administratörer, paramedicinare och ”stödjare” inom vården har sammanlagt ökat med drygt 200. 
  • I fjärdedelsgruppen utanför sjukvården har 98 nya chefer (ledning) anställts. 

Som grundläggande demokratiska spelregler påbjuder får vi anta att siffrorna är korrekta. 

När ni slår er för bröstet kring minskade hyrpersonalkostnader väcks en till fråga: Vad har ätit upp alla dessa besparingar?

En anhörig till en anställd på Akutvårdsavdelningen (AVA) i Nyköping berättade på midsommarafton att chefen där meddelat att flera ordinarie anställda ska sägas upp trots att avdelningen idag är fyra färre än för några år sedan. Att samma inte gäller andra vårdavdelningar och enheter borde vara enkelt att bevisa. Om siffrorna ovan stämmer vill säga?

Monica Johanssons (S) förslag att 200 centrala tjänstemän kan sägas upp har ni enligt SN omedelbart förkastat. Jag misstänker att många sörmlänningar undrar varför?

I hela Sverige pågår idag ett smutsigt spel där kommunernas och regionernas intresseförening – SKR – saboterar förhandlingarna i samband med vårdförbundets övertidsblockad och strejk. Samtidigt smutskastas landets sjuksköterskor av fler och fler regionledningar som kallar dem samhällsfarliga. Redan har några medier redovisat hur ännu fler sjuksköterskor sagt upp sig. För er och alla andra regionledningars del tornar den verklighet upp sig där patienter denna sommar kommer att dö i förtid i brist på personal och vårdplatser. Hos oss råder tystnad.

I SvD den 20 juni har Inga-Britt Ahlenius liknat SKR vid en skvader. Korsningen mellan en hare och en tjäder. Professor Lena Marcusson presenterade samtidigt sin rapport till regering och riksdag som berättar samma fast på kanslisvenska. SKR saknar juridisk rätt att förhandla med vårdförbundet och alla andra vårdfack. Inte heller kan föreningen teckna avtal med staten. En bister sommar och höst väntar oss alla. 

Njut därför av era ledigheter så gott det går. 

Vänliga sommarhälsningar!