Hellre människor än hus på Gnestabyrån

Om Elsa Fagerholm inte blivit jurist så hade hon jobbat som polis eller psykolog. Men nu finns hon på plats i Gnesta där hon öppnat juristbyrå för att vägleda folk.

6 juli 2018 11:00

Ända sedan Elsa Fagerholm var liten så har hon tillbringat en stor del av sin tid i Gnestatrakten där släkten hade sommarhus, berättar Elsa Fagerholm när vi möts på hennes lilla kontor i det gamla hotellet mitt i Gnesta.

– Jag minns faktiskt att jag var här som barn när det var hotell. Inte trodde jag att jag skulle ha en arbetsplats här flera år senare, konstaterar hon.

Elsa Fagerholm växte upp i Danderyd, pluggade till jurist och avslutade sin sista termin i norra England – där hon blev kvar.

Mötet med kärleken och maken Paul gjorde att hon stannade tio år i Sheffield. Där jobbade hon på ett advokatkontor och bland annat tog sig an olika brottmål – allt från mordfall till försvunnen boskap.

Paret valde dock att slå ner sina bopålar i Gnestatrakten där Elsa öppnat juristbyrån Hera.

– Namnet är kort och bra. Hon var visserligen äktenskapets beskyddare fast en rätt krigisk grekisk gudinna, skrattar Elsa.

Hon har suttit ting i Södertörns tingsrätt i två år, jobbat som notarie för Kronofogdemyndigheten och även tagit många mål som familjejurist.

– Jag har medvetet valt bort att syssla med servitut och fastighetsfrågor.

På medborgarkontoret har hon gett gratis juridisk rådgivning.

– Folk har ofta frågor om skilsmässa, olika avtal och hur man ska göra när man upptäckt fel vid olika slags besiktningar.

– Ofta googlar folk men det är jag som faktiskt kan förmedla vad de formella begreppen innebär. Ett begrepp som delad vårdnad har en större innebörd är vad man tror. Det handlar om barnets behov inte föräldrarnas.

Hon företräder ofta klienter i Nyköpings tingsrätt i olika domstolsärenden, brottmål, LVU-ärenden och migrationsärenden.

– De ärenden där barn är inblandade berör starkt. Det kan gälla allt från migrationsärenden där barn berättar om vad de varit med om under sin flykt till Sverige, till brottmål där barn som inte kan föra sin talan farit illa.

Ibland handlar det om vägledning som att hjälpa föräldrar eller vårdnadshavare att få förståelse och inse konsekvenser kring det berörda barnet.

– Jag njuter av att hjälpa folk. Det är kul att göra skillnad och att se folk bli nöjda eller åtminstone få en djupare insikt eller förståelse kring ett ärende.

Elsa tycker om sitt jobb och tror att hon kommer bli kvar i sin bransch ett bra tag till.

– Blandningen och variationen uppskattar jag. Ingen dag är den andra lik.

Elsa Fagerholm

Yrke: Jurist som driver juristbyrån Hera i Gnesta

Utbildning: Juriststutbildning i Lund, Köpenhamn och Sheffield.

Bor: Sjunda.

Familj: Maken Paul och två barn, 8 och 10 år.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Ekström