"Kanontornet sjunker ned i marken", så står det på informationstavlan om restaureringen av Gustav Vasas rondell, kanontornet i Nyköpingshus. Sedan våren 2015 har omfattande restaurerings- och förstärkningsarbete utförts på 1500-talsmuren. Nu kvarstår att återställa byggnaden och öppna upp gångstråket längs med ån.
– Vi är nog avstädade till påsk, säger Mattias Elofsson, en av anläggningsarbetarna som jobbat med grundreparationerna.
För två år sedan slog slottsarkitekten Ola Forsby larm om sprickor i den sju meter tjocka muren. Om skadorna inte åtgärdades snarast fanns en risk att muren skulle rasa, menade Forsby. Både Mattias Elofsson och Henrik Kvick som jobbat med restaureringen håller med om att arbetet var nödvändigt.
– Annars hade den nog legat där ute nu, säger Mattias Elofsson och pekar ut mot ån.
Sedan dess har Statens fastighetsverk, som ansvarar för underhållet av Nyköpingshus, undersökt murarna och den omkringliggande marken. Orsaken till sprickorna är sättningar i marken som orsakats av att gyttja sjunkit samman när grundvattnet sjunkit i takt med landhöjningen.
Bland annat har man slagit ned pålar i berggrunden på båda sidor om muren och förankrat med en betongplatta som kommer täckas över. Långa stålpinnar håller fast konstruktionen i pålningen.
Statens fastighetsverk beräknar att reparationerna ska hålla i alla fall ett par hundra år nu när konstruktionen vilar fast på berggrunden
– Nu känner vi att man säkrat byggnaden för framtida generationer att ta del av, men vi kommer att hålla koll på fortsatta rörelser och sprickbildningar, säger Ronny Wångdal som ansvarar för skötseln av Nyköpingshus.
Restaureringar av så här gamla byggnader innebär mycket oväntade upptäckter och ändrade planer. Bland annat har en stor borr fått monteras ihop inne i tornet för att fästa pålarna i berget och en bärande pelare har temporärt tagits bort för att kunna gräva ut golvet.
– Det har varit mycket jobb och nu ser man snart inte ett piss av det, säger Mattias Elofsson.
Nu återstår en översyn av det övriga underhållsbehoven, bland annat valven under vallarna som för tillfället är avstängt för allmänheten. Skulle valven ge vika så följer marken ovanpå ned.
– Det behöver man ju så klart säkerställa, men någon sådan överhängande risk har vi inte bedömt att det finns. Men tätskiktet är dåligt, jag har sett att det bildats lite stalaktiter på valven, säger Ronny Wångdal.