Jägaren hade två vargar i sikte

Den första vargen har fällts i den skyddsjakt som pågår i Katrineholmstrakten. Jägaren hade två vargar i siktet och valde att fälla den normalfärgade, helt i linje med länsstyrelsens beslut.

2 november 2017 10:00

Vargen fälldes i måndags kväll inom det utpekade jaktområdet.

‒Det är inte så uppseendeväckande att vi skjuter en individ. Det är ju det som det hela går ut på, säger Johan Varenius vid länsstyrelsens landbygdsenhet.

Skyddsjakten har pågått sedan slutet av oktober. I måndags var ett skogsområde väster om Marmorbyn, mellan Katrineholm och Vingåker, avspärrat som ett led i skyddsjakten på hybrider mellan varg och hund.

‒ Men det här hade inget med den insatsen att göra. Utan den här individen sköts under andra omständigheter, säger Johan Varenius

Jägaren siktade två vargar vid tillfället.

‒Vi vet att vi har svarta och normalfärgade hybrider och har vi situationer där vi har en normalfärgad hybrid och en svart hybrid, och man har en skottmöjlighet, så bör vi prioritera de normalfärgade djuren för de kommer att vara svårast att urskilja från vanliga vargar, säger Johan Varenius.

‒Så i det här fallet fällde man den normalfärgade vargen. Det var också den man hade bra skottmöjlighet på.

Däremot kunde man inte på plats avgöra om man fällt en hybrid eller en ung varg.

‒Det är en hane, en normalfärgad hane. Och den har levererats till Sveriges veterinärmedicinska anstalt, SVA, för analys.

På SVA bedömer man djurets ålder och härstamning.

Om det är en hybrid, kan man då ta reda på vilken hundras som den har parat sig med?

‒Nej, det kan man inte se, säger Johan Varenius.

Tror ni att det finns fler vargar i närheten?

‒Skyddsjakten pågår aktivt i hela området. En hybrid som var på en plats i går kväll kan vara en och en halv mil därifrån nästa dag. De rör sig så himla mycket.

Vargvalparna födde utanför Bie i slutet av sommaren. Eftersom den ovanliga färgen på valparna förbryllade gjordes en stor insats in området för att leta spillning för DNA-analys. Därefter konstaterades att det mest sannolika är att djuren är första generationens hybrider mellan varg och hund.

Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på maximalt sex hybrider och vargar. Syftet med beslutet är att skydda den svenska vargstammen från genetisk inblandning av tamhund.

Skyddsjakten pågår till och med den 28 februari eller tills dess att annat beslutas.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa