Operation sköts upp – tumör växte in i ögat

Mälarsjukhuset sköt gång på gång upp en canceroperation. Under tiden växte tumören så mycket att det är oklart om patienten kan botas.

10 november 2018 14:05

Hudkliniken på Mälarsjukhuset remitterade i januari en rullstolsburen 87-årig kvinna till öron-, näsa- och halskliniken för hudtumör i ansiktet. Patienten sattes upp för operation inom två månader. Det handlade om en form av cancer som i de allra flesta fall har god prognos om behandling sätts in tidigt.

Kvinnan bodde på ett demensboende. När ingen kallelse till operation kommit efter två månader hörde personalen på boende av sig till kliniken eftersom tumören blivit större.

Ett nytt operationsdatum sattes upp till i början av maj. Men operationen ställdes in på grund av att en mer akut operation på en annan patient skulle göras.

I början av augusti upptäckte öron-, näsa- och halskliniken att kvinnan ännu inte opererats. Hon fick tid på mottagningen några dagar senare. Då upptäcktes att tumören växt in i ögonhålan och att det var osäkert om cancern gick att bota. Då hade det gått mer än ett halvår sedan det första besöket på kliniken. Väntetiden på två månader hade vuxit till sex månader.

Eftersom tumören växt så kraftigt kunde operationen inte längre genomföras på Mälarsjukhuset. En högre vårdinstans måste därför kopplas in. Kvinnan avböjde först, men ångrade sig. Nu har behandling med strålning alternativt cellgifter påbörjats på S:t Eriks sjukhus i Stockholm.

Mälarsjukhuset har Lex Maria-anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!