Stå upp för Sverige – största stödgruppen för Sverigedemokraterna på Facebook

Samtidigt som medlemmarna i Stå upp för Sverige hatar och begår brott är merparten aktiva sympatisörer för Sverigedemokraterna och deras politik.

"Jag har inga synpunkter på olika diskussionsforum eller vilka partisympatier olika människor har", säger Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson i partiet som varit medlem i gruppen sedan februari.

2 november 2017 05:00

Det som förenar medlemmarna i Stå upp för Sverige, förutom hat och främlingsfientlighet, är gruppens uttalade stöd för Sverigedemokraterna.

Både administratörer och medlemmar uppmanar dagligen de andra i gruppen att rösta på Sverigedemokraterna i valet 2018. Artiklar och bilder från Sverigedemokraternas egen Facebooksida delas flitigt och videor med tal från Sverigedemokraterna applåderas i kommentarsfälten. Patrik Markström har till och med startat gruppen Stå upp för Sverige - VIP SD som han administrerar tillsammans med Angelica Wimark.

Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson och riksdagsledamoten, Adam Marttinen som är från Eskilstuna, har varit med i Stå upp för Sverige sedan februari.

"Jag har inte aktivt läst något innehåll från sidan och har inte själv gjort något aktivt val för att mitt Facebook-konto ska följa sidan. Eftersom jag inte använder Facebook för att läsa på olika forum så brukar jag avfölja dem som jag blir tillagd i mellan varven", svarar han via mejl.

Läs mer ►Sveriges största hatgrupp på nätet styrs från Eskilstuna

Han vill inte ställa upp på en telefonintervju och efter att Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs tidning kontaktat Sverigedemokraternas presscentrum har han gått ur gruppen.

Stå upp för Sverige har med sina 170 000 medlemmar fler följare än Sverigedemokraternas offentliga facebooksida som har runt 150 000.

Hur ser ni som parti på att en så stor grupp som präglas av hat och rasism, dessutom ibland så grov att medlemmar dömts för brott, samtidigt är en stödgrupp för Sverigedemokraterna?

"Jag har inga synpunkter på olika diskussionsforum eller vilka partisympatier olika människor har. Vill man ha mer pengar till rättsväsendet och framförallt till polismyndigheten samt skärpta straff för brott, så är man välkommen att sympatisera med och rösta på Sverigedemokraterna", svarar Adam Marttinen per mejl.

Stå upp för Sverige

Facebookgruppen Stå upp för Peter Springare startades 5 februari 2017 av Patrik Markström.

Två månader senare bytte den namn till Stå upp för Sverige.

Stå upp för Sverige har i skrivande stund drygt 170 000 medlemmar.

I snitt publiceras runt tusen inlägg om dagen.

Näthatsgranskaren har gjort 223 anmälningar om hatbrott mot gruppen.

Gruppen är klassad som Sveriges fjärde största Facebookgrupp av journalisten och sociala medieexperten Emanuel Karlsten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Hansson