15-åring i svår crossolycka förd till specialistvård

Motorn till crosscykeln rusade. Femtonåringen for ut från banan på Svansta och kolliderade våldsamt mot ett träd. Han har nu transporterats till traumacentret på Karolinska sjukhuset.

14 maj 2019 14:43

15-åringen var, som vi kunde rapportera om i söndags, vid Svanstas crossbana i närheten av Nyköping för att träna under söndagen. Banan är vissa tider öppen för träning under Nyköping motorsällskaps överinseende.

Plötsligt rusade motorn till crosscykel, oklart om det var gasreglaget som hängde sig eller något annat. I takt med att motorn rusade ökade farten.

Enligt uppgift flög han över stängslet som omgärdar banan och kolliderade med ett träd. Enligt uppgift från räddningstjänsten, som kallades till platsen, tappade han medvetandet vid kollisionen.

– Han är skadad, men det är inte livshotande, uppgav Christer Sjögren, insatsledare på Sörmlandskustens räddningstjänst, i en första kommentar.

15-åringen transporterades med ambulans till Nyköpings lasarett. Det befarades frakturer och hjärnskakning.

Hans tillstånd förvärrades och 15-åringen fick med ilfart föras till Karolinska sjukhusets traumacenter i Solna, enligt Raija Ringberger, vårdenhetschef på akutmottagningen på Nyköpings lasarett.

15-åringen är hemmahörande i Uppsala län.

Även dagen innan fick ambulansen rycka ut till Svanstas crossbana. Under tävling råkade en 35-årig förare ut för ett nyckelbensbrott och en fraktur på ena benet.

­ – Vi har varit förskonade från ambulansutryckningar de senaste åren. Skaderisken inom motocross är inte vanligare än för andra sporter, säger Anders Rudengren, ordförande i Nyköpings motorsällskap.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tommy Kägo