Akutoperation och drömhäst – fälttävlansduon i fokus igen

Inte en dag utan dramatik på gården Lövsund utanför Nyköping. Handlar det inte om hästar så är det personerna som sitter på dem. I fredags opererades William Nilson Fryer akut för sina ryggbesvär. Och akut var det, ett fall innan operationen hade kunnat förorsaka en förlamning.

6 november 2018 07:30

Comebackintervjun med sambon Anna Freskgård fick helt klart en annan vinkel då anledningen till att William strök sig från helgens tävlingar på Flyinge kom fram i ljuset.

– Han ramlade av en häst tidigare i våras och har haft problem med ryggen sedan dess. Han åkte och röntgade sig så klart, men de hittade inget fel, berättar Anna.

Under VM i USA så förstördes ryggen ytterligare.

– Det hände i hästambulansen på väg till sjukhuset med Qutie. Han var tvungen att vara med i den och när han höll upp hennes skadade ben så var det något som knäckte till. Han har inte kunnat sova mycket sedan dess.

Till slut åkte William till sjukhuset igen, vilket var tur, för där kunde man konstatera att två diskar låg oroväckande nära varandra.

– Det ska vara 15 millimeter ryggmärgsvätska mellan diskarna, han hade 4 så ryggmärgen var ordentligt klämd. Läkarna sa att han kunde ha blivit förlamad om han bara halkat omkull under den här tiden. De kunde inte ens fatta hur han kunnat gå så länge med skadan.

Ja, hur är ni ryttare byggda egentligen?

– Vi är envisa jävlar...ha, ha.

En månads konvalescens väntar nu med lugna promenader och inget sittande. Därmed försvann Annas chans till ytterligare en internationell fälttävlansstart innan årsskiftet, som hon gärna velat hinna med.

– Det skulle bli ett för stort projekt för mig att köra både dit och hem och så tävla. Jag har i stället fått en förfrågan om jag skulle kunna vara intresserad av en start i Friends (Sweden horse show, som avgörs om en knapp månad) och jag sa ja, men vi får se hur det blir. Det är en ännu större tävling, ännu mer publik och hög musik.

Då är det Fly Away som får vara i fokus. Annas backup efter Box Qutie, som så tragiskt fick avlivas just under VM:et för ett par månader sedan.

Terrängritter inomhus är lite populärt just nu och Anna ställde upp med både Fly Away och Techno på Flyinge. Det slutade med en fjärdeplats med förstahästen och en sjunde med den nya förmågan. Vann gjorde landslagskollegan Niklas Lindbäck.

Hur kändes det att vara tillbaka i sadeln igen?

– Lite jobbigt, men bra. Det var tufft att träffa alla människor igen, men jag gillar ju det här och hästarna gjorde det bra. Jag hade inte tävlat Fly Away sedan den fyrstjärniga tävlingen i somras och han är ju en långdistanshäst egentligen, stor galopp och så, så det blev ju lite trångt därinne med 14 språng. Techno var superbra, hoppade balanserat.

Såg att du har en ny häst i stallet, en skimmel. Ett fälttävlansämne, eller?

– Det är en valack som heter Without Choice, men vi har döpt om honom till Toby. Ja, tanken är det, det är ett franskfött fullblod och han har gått en del hinderlöp, men han är ett grönt kort så här långt. Om han inte blir fälttävlanshäst så kan det bli en bra juniorhäst, säger Anna.

Anna avslöjar att hon har en bubblare på gång vid sidan om. En sexåring som hon verkligen tror stordåd om.

– Den har tävlats i ett år och gått 1.30-klasser. Det är en tilltalande häst på alla sätt och jag tror absolut att den kan bli en mästerskapshäst. Just nu är det en hopphäst, men jag har tänkt skola om den till fälttävlan. Men jag behöver en hästägare med i bilden för att få ihop affären.

Det låter som om du börjar titta framåt igen?

– Om jag får chansen med en sådan här häst så självklart. Med rätt häst fixar jag det, men det är för tungrodd att göra det själv.

Så lutar det mer åt fälttävlan nu än hoppning?

– Det kan bli en mixad satsning. Lotus kommer enbart att vara hopphäst från och med nu och jag kan eventuellt få in en sådan till häst i stallet, men sen har jag mina fälttävlanshästar också. Jag ska se hur mycket jag hinner.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrika Gustafzon Cummings