Allsvensk hjälte till Bissarna

I höstas matchhjälte när Sirius gick till allsvenskan. Ett knappt år senare ska han förstärka Nyköpings BIS säsongen ut. – En bra lösning, säger Siriusförsvararen Jakob Bergman.

31 augusti 2017 22:15

Transfermarknaden glödde i hela Europa under torsdagen. Även Nyköping fick glöd av den i form av förstärkning i försvarsleden – från allsvenskan. 21-årige Jakob Bergman som kan spela både högerback och mittback kommer in på lån från starka allsvenska nykomlingen IK Sirius.

Bergman som för alltid kommer ha en plats i historieböckerna då det var han som satte det avgörande målet när Sirius bortabesegrade Halmstad och äntligen fick ta steget upp i allsvenskan.

– Det var en bra säsong. Sedan blev det ett bra läge borta mot Halmstad och jag nickade dit den. Kul att få vara med och bidra, jag hoppas det kan bli lite så här också, sa Jakob Bergman precis innan sin första träning med Nyköpings BIS.

För denna säsong har inte varit lika enkel. Två starter och två inhopp har det blivit i allsvenskan för Knivstafostrade Bergman, som även hunnit med några juniorår hos IFK Göteborg.

– Situationen i Sirius är tuff. Men så ska det vara när man konkurrerar om en plats i högstaligan. Det här är en bra lösning, men upp till mig själv för att förhoppningsvis få så mycket speltid som möjligt, säger Bergman och beskriver sig som en "okej back som är bra en mot en försvarsmässigt".

Hur bra koll har du på Nyköping?

– Vet att det är ett lag med kvalitet att ligga högre i serien, det finns många med erfarenhet från större klubbar. Jag hoppas att jag kan lära mig ett och annat också, säger Bergman, som förutom 16 superettanmatcher (fyra mål) i fjol och fyra allsvenska matcher i år även har 20 landskamper på U17- och U19-nivå.

John Wall, NBIS-tränare, tycker att man fått in ett jättebra förvärv.

– Det spetsar till försvarssidan, som vi önskat. Vi har initierat hösten tillfredsställande, och nu har vi fler verktyg. Det kan bli en lång höst, eller en bra höst, filosoferar John Wall.

Bergmans situation är att han kommer vara hos Bissarna på heltid under låneperioden, men Sirius kan vid kris kalla tillbaka honom enstaka dagar.

– Det är ingen större ekonomisk fråga för oss och vi får in en meriterad mogen person som tillför saker i gruppen.

Wall är medveten om Bergmans förmåga att göra mål med ett bra tillslag, förutom att han framför allt är försvarsstark. Då Pontus Nordenberg är avstängd mot Vasalund på söndag hade det kunnat vara ett ypperligt tillfälle för omgående debut, men Bergman är spelklar först på måndag.

– Men det är ett gäng matcher av betydelse senare också. Så det kan vara bra att han får landa i gruppen.

Är det tänkt bara för hösten eller längre tid?

– Vi får känna på varandra. Förhoppningsvis ger vi ett bra intryck hos honom och vi har fått ut mycket av yngre spelare tidigare här, konstaterar John Wall avslutningsvis.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Marcus Langbrandt