Allsvenskt meriterad målvakt till Nyköping

Det blir Oscar Malm från Krif som gör Nyköpings målvaktsbesättning komplett. Därmed kommer båda Nyköpings målvakter med fina räddningsprocent från topplag i division 1.

16 juli 2019 13:08

24-åringen från Skillingaryd – som SN-sporten spekulerade om redan på måndagskvälln – har en tids hockeyutbildning i HV 71:s juniorlag och har under en säsong funnits i allsvenskan och Malmölaget Pantern. Malm kommer senast från spel i rätt hårt satsande Kallinge/Ronneby (Krif). Det blev 26 seriematcher och en fin räddningsprocent på 92 procent under säsongen i söderettan för Oscar Malm. Han har också spelat för Olofström och Tyringe i hockeyettan.

Varför blev det då Nyköping?

– Jag vill ju fortfarande komma någonstans med min hockey, så första tanken var att försöka hitta en allsvensk klubb och i annat fall utomlands. Nu blev det inte så. Länge hade jag inte en tanke på Nyköping, men så kontaktade Fredrik Mälberg mig ganska sent och jag gillade det jag såg.

Vad var det du gillade?

– Jag gillar inställningen med att klubben vill uppåt och har även varit i Nyköping och kikat lite. Det är en imponerande anläggning med inte bara två hockeyrinkar utan multiarena och sporthallar. Sedan förstod jag också att det finns ett hockeyintresse i stan – där många suktar efter lite framgång nu.

Och om du själv ska uppåt så börjar du väl närma dig en brytpunkt åldersmässigt?

– Ja, lite så, det känns som de senaste säsongerna har varit "ganska bra" och att jag kanske inte har gjort det där allra extra sista för att övertyga. Nu är ju målet att göra det i Nyköping – men det allra bästa sättet att nå allsvenskan är ju att gå upp med ett division 1-lag.

Krif knackade på dörren till allsvenska kvalserien, men föll i playoff 3 – liksom nye Nyköpingstränaren Fredrik Mälbergs Huddingelag.

– Bilden jag har fått av Mälberg är att han ställer höga krav och det är ett måste om man vill utvecklas både som lag och förening.

Om du får skryta lite om dina styrkor som målvakt, vad blir det då?

– Framför allt väldigt bra teknik, på senare år har jag levt mer och mer på spelsinnet – innan var jag lite överallt och flög. Jag gillar spel med klubban – vill kunna vända spelet snabbt.

Hur vill du recensera din senaste säsong – där räddningsprocenten är riktigt bra?

– Det är nästan så att de där siffrorna är bättre än min känsla. Jag hade inte min bästa säsong, lite bättre året innan. Men jag fick lära mig andra saker, ta lite motgångar. En lärorik säsong. Vi hade ett bra lag, som jag tycker förtjänade en plats i kvalserien, men nu blev det inte så.

Har du någon känsla om Nyköpingstruppens styrka – laget förekommer ju rätt högt upp i västra serien i väldigt tidiga spekulationer i sociala medier och bloggar?

– Ja, så är det och jag känner igen nån spelare, men har varit mycket i söderserien och vet själv väldigt lite om laget. Jag litar på Mälberg, som vet vad han vill och ser till att få hit de spelartyper som han vill ha.

Med två målvakter som båda är i en bra ålder, födda 1994–95, och med liknande räddningsprocent i topplag i hockeyettan förra säsongen blir det en påtaglig konkurrenssituation om förstaspaden. Daniel Fahlström hade höga 92 procent i räddningsprocent under 22 matcher i Huddingetröjan förra säsongen.

– Oavsett vad som är sagt krigar man om att få stå hela tiden och det är bara en fördel att det är konkurrens. Jag ser positivt på det.

Oscar Malm kommer finns på plats i Nyköping senast sista juli få det är dags för samling av hela truppen och tester.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tomas Larsson