Silver och brons till Trosabrytare på VM

Medalj på SM, medalj på VM – det har varit ett omtumlande år för Benny Pettersson. Men comebacken i armbrytningsvärlden har inte varit helt enkel.

Sverige skickade många armbrytare till Frankrike och VM och de kom hem med många medaljer också. Benny Pettersson var en av dessa.

Sverige skickade många armbrytare till Frankrike och VM och de kom hem med många medaljer också. Benny Pettersson var en av dessa.

Foto: Privat

Armbrytning2022-10-05 16:37

Benny Pettersson från Trosa höll på med armbrytning på 1990-talet.

– Mellan 1990 och 1994, samtidigt som Magnus Samuelsson och hans bror körde faktiskt. De gick ju över till Strongman-tävlingar efter det. Jag var med på SM och NM, berättar han.

Men efter det kom livet emellan. Det var först efter att Benny drabbats av cancer, blivit stillasittande och gått upp i vikt, vägde ett tag runt 120 kilo, som han började fundera på armbrytning igen. Eller rättare sagt, han var tvungen att gå ned i vikt först.

– Jag gick ned 30 kilo, men det var en process. Efter det blev jag sugen på armbrytning. I februari ställde jag upp i en tävling i Eskilstuna.

Där gick det så illa att han fick en vridfraktur i den ena armen, men han ville ändå tävla i SM månaden efter.

– Det gick på ren vilja och med hög smärttröskel, berättar Benny Pettersson skrattande.

undefined
Benny Pettersson armbrytning

Och han belönades med medaljer. Det blev silver med höger- och vänsterarmen i Senior grandmaster 95 kg klassen. Benny tävlar i klassen för armbrytare mellan 60-70 år. Vann gjorde Jonny Jonsson från Gävle.

Skadan gjorde att Benny inte ställde upp i EM i Polen i juni utan fokuserade helt på VM i Frankrike i september.

– Jag hade hoppats på en topptioplacering så att ta medalj var väldigt bra. Det var lite otippat. Men jag var nära guldet, säger han.

Benny tog ett brons med vänsterarmen och blev tvåa med högern. SM-motståndaren Jonny Jonsson tog där brons. I finalen mötte Benny polacken Pawel Sobota.

– Matchen var över på någon sekund. Jag behöver mer tävlingsrutin, det var det jag föll på. Jag var starkare än dem. Men en match varar bara ett par sekunder så det gäller att vara taggad direkt.

Finalen i Dieppe var lite speciell också berättar han. Många ögonen var riktade mot just finalbordet.

– Två domare, ett filmteam och jag kan tänka mig att det var runt 1000 på läktaren i den där lilla hallen. Det var speciellt.

undefined
Benny Pettersson armbrytning

Benny berättar om tjuv och rackarknepen inför tävlingarna. Om hur armbrytare bantar ned sig en viktklass inför invägningen för att sedan äta upp sig igen inför den första matchen.

– Jag hade läst startlistan innan jag åkte ned till tävlingen, men många hade försvunnit i klassen när jag kom ner, säger han.

Just kroppsvikten och att man tävlar i rätt viktklass är viktig eftersom det inte är armstyrkan som är viktigast i sporten.

– Egentligen använder man hela kroppen. Armen låser man, sedan finns det miljoner varianter hur man bryter, drar, trycker eller häver. Men vikten är avgörande, säger Benny Pettersson som nu fokuserar på ett nytt mästerskap, NM i Danmark i november. 

– Får jag till det, att jag tar medalj i SM, VM och NM under ett och samma år får jag vara jäkligt glad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!