AIK till final efter Dzhusoevs hattrick

Efter 90 års väntan är AIK i SM-final i bandy igen. I den femte och helt avgörande semifinalen besegrades Edsbyn med 4–0 efter hattrick av Alan Dzhusoev.
–Det känns underbart. Det har varit vårt mål hela säsongen, säger AIK:s Johan Esplund.

AIK:s Alan Dzhusoev jublar efter sitt 3-0-mål mot Edsbyn.

Sport2021-03-22 19:57

Efter två uddamålssegrar, två storsegrar och två disciplinnämndsanmälningar var det dags att avgöra semifinalen mellan AIK och Edsbyn.

AIK:s herrlag hade inte varit i SM-final sedan 1931, då man tog sitt tredje SM-guld, medan Edsbyn var regerande mästare och har tagit tre SM-guld de senaste fyra åren.

Det blev serietvåan AIK som avgick med segern mot tabellfyran Edsbyn. Detta genom ett starkt anfall, men framför allt ett disciplinerat och lågt försvarsspel som gjorde det svårt för Edsbyn att komma till avslut.

– Det känns underbart, det har varit vårt mål hela säsongen. Edsbyn har gjort en fantastisk serie, vi hade det jobbigt där sist. Men i dag visade vi vilka som skulle till final, säger Esplund till Aftonbladet Play.

– Vi har känt oss trygga här hemma och det var riktigt skönt att få hålla nollan och visa att vi är värdiga SM-finalplatsen.

Press på AIK

En Edsbynspelare tappade bollen som ledde till att Esplund kunde göra 1–0 i den 19:e minuten då han sprätte upp bollen i bortre krysset. Alan Dzhusoev gjorde det andra målet på hörna knappt tio minuter senare. Ryssen gjorde även 3–0, i den 69:e minuten, då han från snäv vinkel, nästan ända nere vid kortlinjen, lyckades sätta upp bollen i nättaket. Och 4–0 i den 84:e minuten. Hans sjunde mål i slutspelet.

AIK gjorde en storsatsning till den här säsongen och värvade bland andra Dzhusoev och Esplund. Pressen på det stjärnspäckade laget har varit stort.

– Ja, därför är det otroligt skönt nu. Nu får man vila kroppen, det har varit mycket matcher och jag har haft ont, säger Esplund.

Semifinalserien inleddes med två uddamålssegrar för bortalagen. Sedan vann AIK hemma med stor marginal, 8–3, och Edsbyn hemma med hela 9–3.

Disciplinnämnden friade

Den heta semifinalen blev också ännu hetare efter att Edsbyn anmält AIK:s ryske stjärna Alan Dzhusoev och anklagade honom för att ha spottat Joakim Svensk i ansiktet. Ryssen friades, men Edsbyn hotade med spelvägran och polisanmälan.

Efter den fjärde semifinalen anmälde AIK Joakim Svensk för att ha skallat AIK:s Daniel Andersson. Disciplinnämnden friade sedan Edsbynspelaren.

Det kan dröja innan AIK:s finalmotståndare blir klar. Både Villa Lidköping och Sandviken har corona i laget och lördagens final blir sannolikt uppskjuten.

Esplund har spelat i Villa i många år. Han vill möta sitt gamla lag, som också var seriesegrare i år, i finalen.