Under måndagen kom beskedet från Riksidrottsförbundet, att regeringens stödpaket på 500 miljoner till svenska idrottsklubbar betalas ut. Stödet är baserat på hur stor förlust föreningarna har gjort under coronapandemin.
– Det känns bra att vi kan hjälpa ryggraden i idrotts-Sverige, våra tusentals idrottsföreningar runt om i landet som vecka ut och vecka in skapar bra idrott för barn och ungdomar. Det har varit en grannlaga uppgift att på ett så rättvist sätt som möjligt fördela 500 miljoner kronor när behovet är 1,3 miljarder, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet.
Nyköpings BIS blir tilldelade 114 000 kronor av regeringens stödpaket.
– Klart man är besviken. Det var mycket lägre än vad vi hade ansökt om. Vi fick bara 30 procent av den summan som vi ville ha. Det är klart att det kommer bli skitjobbigt. När intäkterna inte kommer in så kan vi inte betala för oss. Det är många evenemang som ställs in. Vi får hoppas på en ny ansökningstid, säger Nyköpings BIS klubbchef Patrik Berglin.
Desto mer nöjda är man hos Nyköpings SK som får mest ersättning av samtliga sörmländska föreningar. 484 000 kronor blir bidraget från RF.
– Det är mycket pengar, men vi ansökte om det dubbla. Som vi nämnt tidigare är intäktsbortfallet totalt 800 000-900 000 någonstans, på grund av junior-SM och ungdomscuper vi inte kunde arrangera, men vi är självklart väldigt nöjda och tacksamma över hjälpen vi fått, säger Magnus Eriksson i NSK:s styrelse.
Han förtydligar att det inte är några extrapengar eller något som kan investeras inför kommande säsong, utan att det handlar om att man nu kan ersätta löpande kostnader till exempelvis leverantörer.
Hur oroliga var ni för konkurs?
– Första veckorna när allt stängdes ner var man lite orolig, men nej inte konkurs. Då hade vi nog först försökt ändra i verksamheten innan allt hade gått åt pipsvängen, funderar Magnus Eriksson.
Trosa Vagnhärads SK var någorlunda förberett på att man inte skulle bli ersatta för alla pengar man förlorat under våren och kommer fortsätta att förlora resten av året.
– Det är naturligtvis bra att vi får pengar, men fortfarande är det långtifrån vad vi tappar. En liten hjälp, vi har det otroligt tufft, men det är bättre än inget, säger TVSK:s vice ordförande Svante Scherman.
Framför allt är det intäkterna från bakluckeloppisarna vid Häradsvallen som man går miste om, men även försäljning och publikintäkter från matcherna som dels halverats och dels ser ut att bli publikfria hela året.
– Så länge restriktioner om 50 personer gäller kan vi inte hantera loppisarna trovärdigt, det vill vi inte riskera för den här föreningen.
Hur såg det ut ekonomiskt inför säsongen?
– Det såg bra ut, en budget i balans eller till och med ett litet plus. Baserat på att vi hade en del folk på våra kvalmatcher i höstas räknade vi med att kunna få publikmatcher i serien och även intresse från sponsorer att synas i samband med våra matcher. Sedan är sponsring av en idrottsförening inget som ger avkastning utan snarare ett nollsummespel. Men att vi på ett helår tappar 25-30 procent av våra intäkter slår hårt mot en sån här liten förening, säger Scherman.
Totalt har åtta föreningar fördelat på de fyra kommunerna i SN:s spridningsområde fått ersättning av regeringens pengar via RF som överstiger 100 000 kronor.