Experten: Många inser inte hur utbrett matchfixning är

Nyköpings BIS är inte enda sörmländska klubb att bli involverad i vad som misstänks ha matchfixning som mål. Även andra klubbar har figurerat. Journalisten Jens Littorin vet, han har skrivit en bok i ämnet.

Tidigare SN-journalisten Jens Littorin har skrivit en bok om matchfixning i Sverige. Redan 2015 spelades det i snitt för 35 miljoner kronor på varje superettanmatch. 70 procent kom från från Asien.

Tidigare SN-journalisten Jens Littorin har skrivit en bok om matchfixning i Sverige. Redan 2015 spelades det i snitt för 35 miljoner kronor på varje superettanmatch. 70 procent kom från från Asien.

Foto: Montage: Tobias Johannesson

Sport2020-11-05 06:32

– Jag trodde jag hade sett det mesta inom den där världen.

Orden är journalisten och författaren Jens Littorins. Det han talar om är det infiltreringsförsök som den ökände matchfixaren Wilson Raj Perumal med stor sannolikhet försökte på Bissarna i somras.

2018 gav Littorin (som har ett förflutet som sportjournalist på SN) tillsammans med Magnus Svenungsson ut boken "Matchfixarna" (Lindelöws Bokförlag). De hade då under sex års tid följt en mängd misstänkta fall inom svensk fotboll och basket.

Littorin tror inte att NBIS-fallet är unikt. Perumal hade tidigare åkt fast när han försökte ta över en finsk klubb i Rovaniemi.

– Nej, det skulle jag inte vilja säga. Det är precis så de gör, de identifierar svaga punkter både vad gäller klubbar och spelare, säger Jens.

Det kan handla om klubbar ekonomiska problem, spelare som fått spelskulder.

– Tanken var nog att göra något liknande i Nyköping som man gjorde i Finland.

I Finlandsfallet såg Perumal till att ett antal afrikanska spelare kom till klubben. Först efter två år kontaktades en spelare av matchfixaren och erbjöds 100 000 Euro för att göra det de ville.

– Och det var 2011. Det säger vilka summor det handlar om.

Han tror att spelarna Bissarna tog in kan ha varit schyssta men att matchfixarna ändå har kontrollen över dem eftersom det är de som betalar deras löner.

– Perumal hymlar inte med att han är matchfixare. För honom är det en affärsverksamhet.

Boken tar upp händelser i fotboll och basket. Men de är långt ifrån de enda sporterna att drabbas även om sporter där det går att spela på mycket detaljer, som varningar och inkast, har större möjligheter och därmed är mer intressanta.

– Vi skrev om bra historier vi kände till i Sverige. Visst skulle vi ha kunnat skriva om tennis och kricket. Jag vet att det nu finns en förundersökning som handlar om tennis, en dubbelmatch där en svensk spelare är inblandad.

Både Värmbol och AFC Utd (innan flytten till Eskilstuna) är omnämnda i boken.

– Värmbol var ju med i den första fotbollsmatchen som anmäldes.

Det var lagets bortamatch i maj 2012 mot Arameisk-Syrianska.

– Vi fick loss spelstatistiken från matchen. Det som gjorde att den anmäldes var att väldigt många med fotbollsanknytning i Södertälje hade spelat på att Arameisk skulle förlora.

Men alla förundersökningar i matcher med de båda Sörmlandslagen lades ner.

När duon började med boken togs problemet inte riktigt på allvar av politikerna. När de första åtalen kom upptäcktes också det att det fanns en lucka i lagen. Åklagarna var tvungna att bevisa att det förekommit muta eller hot. Att någon hoppade över bollen medvetet under match var inte tillräckligt.

Sedan dess har lagstiftningen ändrats. Lite av en vändning i myndigheternas inställning blev den stoppade allsvenska matchen mellan AIK och IFK Göteborg 2017.

– Men jag vet inte om det blivit bättre. Det har fortfarande inte kommit något åtal med nya lagen, men en är på väg, säger Littorin.

En följd av den till sist förändrade inställningen var också att något som hette matchfixningsrådet bildades och startade sitt arbete vid 2019:s ingång. Där ingår bland annat flera idrottsförbund, RF, åklagarmyndigheten och spelinspektionen. Men Littorin är kritisk.

– Arbetet gnisslar för att det är ingen som tagit det operativa ansvaret.

Boken pekar också på att matchfixning oftast bara är en gren av vad brottssyndikaten sysslar med.

– Vi läste förundersökningar. Många av dessa människor förekommer även i andra typer av brottsutredningar. Men det jobbet gör inte polis och åklagare för de har så mycket annat att göra. De tycker att detta får idrotten själva sköta.

Vad anser du är bästa sättet att få bukt på detta?

– De spelare och ledare som blir utsatta för det här måste anmäla. Men det är det man inte vågar. Jag förstår att man funderar vad man ger sig in på om man anmäler.

Visst funderar de på en uppföljare:

– Vårt syfte var att dokumentera det här och visa på hur det verkligen sett ut. Matchfixning har blivit mer i folks medvetande idag. Men det är många som fortfarande inte inser hur utbrett det är. Vi bidrog kanske lite till lagändringen, skyndade på det. Det är jätteviktigt att sätta ljus på det hela tiden, viktigt att lyfta fram exemplen.

Han ser matchfixning som en organism:

– Det känns inte som om vi har kontroll på läget, det fortsätter bara i andra former.

Typer av matchfixning

Enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ)

Tillfällighetsfixaren: Person som inte går systematiskt tillväga utan fixar matcher spontant.

Nationella matchfixarnätverk: Mer systematiska. Kriminella grupperingar som även sysslar med annan brottslighet.

Ekobrottsnätverk: Har förgreningar in i klubbledningar, värvar systematiskt korrupta spelare. Sysslar även med annan ekonomisk brottslighet. Enligt BRÅ finns anledning att tro att intäkterna från detta delvis finansierar klubbarnas verksamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!