Caxton Njuki kom till Sverige och Oxelösund 1987 som femåring från Uganda. Idag, 34 år senare, driver han företaget Caxton Sports Management, där han hjälper personer som vill ta nästa steg i sin idrott.
– Jag är en individ som hjälper lag eller enskilda idrottare som vill någonting extra. Det är allt ifrån om de vill fokusera på den mentala biten, jobba med fysiken eller spelarutveckling av någon form. När det kommer till lag så blir jag en del av ledarstaben. Blir ett komplement till föreningar och idrottare. Jag har lite mer av helikopterperspektivet när jag tittar på träningarna, säger Caxton Njuki till SN och fortsätter:
– Jag har till exempel en tjej som vill vinna Champions League i fotboll. Det är hennes målsättning. Då får jag försöka hjälpa henne att nå de olika stegen för att komma dit. Hon har tre träningar i veckan med laget, men det räcker tyvärr inte. Då har jag lagt in att hon tränar sex dagar i veckan. Allt från en kompletterande idrott, egen fysträning med fokus på skadeförebyggande till att stå och nöta ett visst tillslag. Jag har gjort en liknade resa med Tove Almqvist som spelar i Vittsjö GIK i damallsvenskan.
Under året har Caxton Njuki jobbat med sporter som tennis, fotboll, ridning, roller derby, hockey och innebandy.
– Just nu jobbar jag med ett tjejlag 13-15 år i innebandy uppe i Stockholm. Där jobbar jag som deras mentala tränare. Jag har individuella samtal med spelarna, ger tydliga mål för säsongen och jobbar även med tränarna. Svenska idrottsrörelsen är helt fantastisk som är byggd på ideella ledare.
Att ungdomar idrottar tycker Caxton Njuki är väldigt viktigt. Men det stora ansvaret lägger han på föräldrarna.
– Jag tycker att det är jätteviktigt att barn idrottar, men vill inte lägga den pressen på barnen utan på föräldrarna. Det är föräldrarna som är förebilder. Så alla som tycker att ens barn inte är så aktiv: vänd pilen mot dig själv och fråga hur aktiv du är. Ibland gör vi det för lätt för oss.
När det kommer till ungas elitidrottssatsning, upplever Njuki att föräldrarna lägger stor press.
– Vi upplever att det finns en yttre press från föräldrarna. Vi inom idrottsrörelsen har inte varit tillräckligt bra på att utbilda föräldrarna i vad som krävs och förväntas av dem. För att tillsammans försöka skapa en sån bra miljö som möjligt för barnen. Riksidrottsförbundet har försökt tona ner tävlandet för unga, utan resultat och poäng – då finns det inget att skälla på barnet om. Jag tror mycket på kommunikation och att föräldrarna är den viktigaste resursen.
Under pandemin har Caxton Njukis roll ändrats. Från att lägga upp en träningsplan till att bli mer av en livscoach, då många ungdomar påverkats mentalt när deras idrott stoppats.
– Jag har en kille inom innebandyn som inte kunnat träna under pandemin. Då har min coachning förändrats. Hans agerande på plan har istället blivit till hur han ska hantera sin vardag. Många hamnade i en liten depression.
Hur många Cristiano Ronaldos har du tränat?
– Jag söker ingen Ronaldo (en av världens bästa fotbollspelare). Det är som att leta en nål i en höstack. Ordet talang betyder träningsdisciplin för mig.