I Prins Bertils sport blir du garanterat fast

En del har säkert sett regissören Johannes Nyholms film Jätten från 2016. Den handlar om en ung egensinnig man med ett enormt intresse för boule. Och just boule är precis vad Dagsform ska handla om denna vecka.

Sport2019-01-08 09:00

Sporten har sitt ursprung i forntidens Egypten och hamnade efter ett par kortare kast i antikens Grekland och sedan i romarriket där romarna förde ut sportformen med kast av stenar mot fasta mål i sina provinser i södra Frankrike.

Den moderna formen av boule utvecklades sedermera i Frankrike och kommer från kulsporten jeu provençal där det sägs att spelet anpassades efter en äldre skicklig spelare, dock med begränsad rörlighet från sin rullstol, så att även han kunde vara med i spelet. Avståndet drogs ner till minimum sex meter och max tio meter. En ring skapades så att båda fötterna skulle vara i ringen när klotet kastades och den huvudregeln gäller även idag.

– Det fantastiska med sporten är att man kan hålla på hela livet. Det kan vara personer som har rörelsehinder och funktionsnedsättningar, det finns ändå en plats på boulebanan, säger Eric Ericsson som är grundare till föreningarna Boule Clinic Pétanque och Eskilstuna Boule Pétanque.

Den förstnämnda sysslar med utbildning, utveckling, integrationsprojekt av olika slag, den andra med träning- och tävlingsverksamhet. Hans råd är enkelt men har också en lite skämtsam vinkel.

– Börja aldrig att kasta ett klot för du kommer att kasta bort mycket tid av ditt liv. Jag lovar att du blir fast, säger han och skrattar.

Inom boule finns det även ytterområden som Speedboule som har potential att bli populärt bland ungdomar. Reglerna gör att spelet går fortare och när man vinner en omgång så förlorar laget även ett klot inför nästa omgång.

– Det är ett snabb spel med tuffa regler. Tidsbegränsade matcher är också mer och mer vanliga. Tidsbegränsning införs eftersom en vanlig match i boule kan ta en och en halv timme, säger Eric Ericsson.

I landet finns det drygt 25 000 som spelar boule varav 5 000 är licensierade. Åldersgruppen under 45 år har dock minskat på senare år inom boulespelandet, däremot är hela 65 procent av de licensierade tävlingsspelarna 65 plus.

– Det betyder ju att ungdomarna inte uppfattar det här som en ungdomsidrott, sammanfattar Ericsson.

I det lokala distriktet, som delas in i Svealand, finns det 41 klubbar. Däribland finns allt från Eskilstuna i norra Sörmland till Nyköping och Oxelösund i söder. Och i dagsläget finns det runt tio klubbar i länet.

– Vi har även företagsboule som är mycket populärt med många aktiviteter speciellt på hösten. Men sedan finns det möjlighet att testa på sporten i konceptet Boule Bar som finns i stadskärnorna i Stockholm, Göteborg, Malmö och Örebro. Men du ska veta att det kan ta lång ta lång tid att bli riktigt bra för det är mycket strategi och taktik. Men det är en fantastisk sällskapsport.

Om man är riktigt sugen på att börja med boule tipsar han om att ta kontakt med en bouleklubb.

– Ett annat alternativ är att köpa klot och ringa på hos grannen "Nu går vi ut och spelar boule. Jag kan ingenting om det här men låt oss ha kul", säger Eric och fortsätter:

– Köp riktiga tävlingsklot så ska du se att du blir bättre väldigt snabbt. Det där tror inte folk på förrän de gör det – och när det gör de – blir de boulespelare. Men...

...då citerar jag Prins Bertil:

– "Alla kan spela boule men alla kan inte spela bra boule, det kan ta hela livet att bli en komplett spelare".

Inomhusbanor för boule i Sörmland

Eskilstuna – Munktellarenan.

Nyköping – Nyköpings arenor, Rosvalla.

Sparreholm – Sparreholms boulehall.

Strängnäs – Gamla regementsområdet P10.

Oxelösund – Oxelösunds Boulecenter vid gästhamnen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!