Redan för tre år sedan flaggade kommunen om att avtalet gällande drift och underhåll som man hade vid sporthallen på Ringvägen och Folkungavallen skulle sägas upp. Vid senaste årsskiftet löpte avtalet ut.
– Jättetråkigt att vi inte får ha dem kvar. Det kommer att påverka servicen där, säger Stefan Germerud, egentligen tjänstledig kanslichef på IFK Nyköping men som ändå jobbat en del åt föreningen.
IFK har haft tre personer anställda för att jobba med och på anläggningarna.
– För att finnas på plats i Sporthallen framför allt på vintern och på Folkungavallen på sommaren, säger Germerud.
Förutom arbetet med drift och underhåll av de båda arenorna har de kunnat hoppa in och hjälpt till med andra uppgifter som dykt upp i föreningen.
– Så det här ger effekter för oss. Det finns inga pengar som ligger och väntar någon annanstans. Det är ansträngt för föreningen, säger Germerud.
Två av de tre som IFK hade anställda för jobbet var lyckligtvis i den åldern att de kunde pensionera sig. Den tredje har lyckats få ett annat jobb. Ingen följde således med över till kommun.
Någon orsak till varför avtalet sades upp säger sig IFK inte ha fått.
– Nej inte mer än att Nyköpings Arenor växer. De har ju redan Culturum och teatern förutom Rosvalla så de ville väl ha mer.
Germerud konstaterar också att när fotbollssäsongen väl kommer igång kommer det att visa sig om det blir sämre service.
– Men det finns en oro för att man glömmer bort Vallen som ju ligger i andra änden av staden. Det händer ju att det glöms saker på Rosvalla trots att man är stationerade här.
Han fortsätter:
– Jag tror kommun hade tjänat på att ha kvar avtalet.
Att kritik över hur IFK skött sina åtaganden skulle ligga bakom uppsägningen av avtalet avfärdar Lasse Persson, Kultur- och Fritidschef i Nyköpings kommun.
– Nej nej, det har inget med det att göra. Hade det funnits sådan kritik hade vi ju kunnat reglera detta i avtalet, säger Persson och påpekar att Hargs BK även fanns med gällande avtalet om Folkungavallen.
Persson pekar på flera andra orsaker. Den policy som fanns på 1990-talet att man skulle lägga ut drift av anläggningarna är inte lika aktuell längre.
Sedan 2014 har också kommunen en bättre rustat eftersom man fick en egen organisation som skötte Rosvalla. Tidigare skötte Peab driften.
– Sedan kommer det hela tiden nya föreningar. Varför ska just en förening driva, säger Persson.
Han tror inte på sämre service.
– Snarare tvärtom. Vi har en större personalstyrka och även en större maskinpark vi kan använda.
Han konstaterar dock att med nyordningen kommer det inte att vara lika mycket personal på plats i sporthallen som det var under IFK-tiden.
– Men dagtid är det ju skolundervisning där. De kommer att klara sig alldeles utmärkt ändå.
Att Vallen skulle glömmas bort tror han inte på.
– Det får stå för dem. Men varför skulle vi glömma bort Vallen.
Just nu utgår all verksamhet från Rosvalla. Men eftersom det planeras för både ny sporthall och ny konstgräsplan i Oppeby, som Rosvalla Arenor kommer att sköta driften på, utesluter inte Persson att personal i framtiden kan komma att vara fast stationerad på andra ställen.
– Det är absolut ett scenario.
Personalstyrkan på Rosvalla Arenor har efter övertagandet också utökats.
– Någon extra har vi fått i alla fall. Det (utökade arbetet) skulle inte vara möjligt annars, säger Lasse Persson.