Inomhussporterna flyttar ut i virustider

Cheerleadingträning en och en och brottningsträning på taket utanför klubblokalen - det gäller att gå utanför boxen om man vill fortsätta hålla på med sin sport.

Cheer Legacytjejerna värmde upp med en löptur. Sedan väntade ett fys- och styrkepass inomhus på behörigt avstånd från varandra. Klubbens träningar har ändrat sig markant sedan coronaviruset slog till.

Cheer Legacytjejerna värmde upp med en löptur. Sedan väntade ett fys- och styrkepass inomhus på behörigt avstånd från varandra. Klubbens träningar har ändrat sig markant sedan coronaviruset slog till.

Foto: Ulrika Gustafzon Cummings

Sport2020-04-21 19:00

Närkontaktssporter har haft stora problem i dessa coronatider. Nyköpings klubben Cheer legacy ställde till en början in alla sina träningar, Brottarklubben BK Atlas likaså. Nu har båda kört igång sin träningsverksamhet igen.

– Vi har lagt upp det så att halva tiden är vi utomhus, halva tiden inne. Utomhus så värmer vi upp och inne blir det gympaövningar, säger tränaren Isabell Krantz, som själv ligger hemma och är sjuk. 

Problemet har varit att få tränare till alla grupper.

– Hälften av våra coacher vill inte träna inne och har därför sagt ifrån. Vi testar hur det fungerar den här veckan annars går vi över till digital träning. Det är det några föreningar som redan gjort det så vi ska prata med dem och se hur det fungerar, säger Isabell och fortsätter.

– Vi har också ställt in träningen för de allra yngsta. De äldre kan vi instruera genom att säga olika övningar, det fungerar inte riktigt för barnen.

Vad kan ni göra egentligen? Cheerleading är ju en sport där man måste ha närkontakt?

– Det stämmer och vi förespråkar att man tar på varandra och är väldigt nära så att det blir naturligt. Nu måste vi frångå allt sådant så det är svårt. Vad vi kan göra är att bygga upp styrkan så att när man sedan ska göra övningarna ihop är starkare än tidigare. Det blir som en slags försäsongsträning.

Vanessa Lindblom och Lina Söderberg, som hade tagit på sig ansvaret att coacha måndagsträningen, tyckte dock att det var ganska självklart att de ställde upp som tränare.

– Jag kan förstå de andra, men jag träffar inte mina morföräldrar så jag har tagit det ansvaret, säger Lina.

Fys- och styrkepass väntad tjejerna, som egentligen borde ligga i hårdträning inför SM. Här har klubben också noterat en nedgång på antalet deltagare på grund av virusutbrottet.

– Men vi är runt 20 stycken ändå, det är lite över förväntan, säger Lina.

Utanför BK Atlas lokaler så finns det ett platt tak där ungdomarna numera tränar.

– Dels är det lite varmare nu på kvällen, dels ljusare. Men det är bara de som är tolv år och äldre som får vara med på de träningarna, säger Stefan Sandberg och fortsätter.

– De som är yngre är vi tydliga med att föräldrarna måste vara med på träningen eftersom det är så lätt att killarna börjar brottas med varandra. Våra ledare kan inte hela tiden sära på dem.

Det bedrivs nämligen ingen sparring utan fys- och smidighetsövningar i olika stationer. Taket vid Slakthusområdet är stort och här behöver ingen stå nära varandra. Stefan har lagt ut redskap där man kan träna både kondition och styrka. 

– Det är kul att få göra det här. Att få lite variation, men man saknar att träna inne. Att träna brottning. Man tappar tekniken men det är kul att få hålla igång, säger Matilda Jarding som tar en paus i en sprint-övning uppför trappan. 

Tidigare tränade hon och killarna i en annan grupp med yngre brottare från klubben men det var inte lika roligt.

– Det var lite för lätt, säger Matilda medan hon ivrigt lyssnar efter nästa signal som betyder att de ska byta övning.

– Många klubbar kommer att få börja om från början när det här är över. De ungdomar som har hållit på ett tag kan vi nog vinna tillbaka, men de nya, de mellan sju och tio år och de som så småningom ska vara stommen i klubben de tappar vi nog. Vi får börja rekrytera på nytt, säger Stefan som ändå är nöjd att ha lyckats starta upp ungdomsträning igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!