IOK:s OS-plan: Mer medicinsk personal

Internationella olympiska kommittén (IOK) planerar att ta med extra medicinsk personal till sommar-OS för att underlÀtta för sjukvÄrden i Tokyo.

IOK:s ordförande Thomas Bach. Arkivbild.

IOK:s ordförande Thomas Bach. Arkivbild.

Foto: Behrouz Mehri/AP/TT

Sport2021-05-19 11:12

Thomas Bach, ordförande IOK, sÀger att man uppmanar de nationella olympiska kommittéerna att utöka sitt medicinska team pÄ plats i Japan.

– Tillsammans med vĂ„ra japanska samarbetspartners och vĂ€nner, sĂ„ kan jag bara Ă„terigen betona vĂ„rt engagemang att organisera ett sĂ€kert OS och Paralympics för alla, sĂ€ger han.

Han sÀger ocksÄ att 75 procent av dem som ska bo i OS-byn antingen redan har blivit vaccinerade eller har tider inbokade.

– Men vĂ„ra anstrĂ€ngningar slutar inte dĂ€r. Vi har goda anledningar att tro att den siffran kommer att ligga en bra bit över 80 procent.

Peter Reinebo, verksamhetschef i Sveriges olympiska kommitté:

– 75 procent tror jag bygger pĂ„ en enkĂ€t som sĂ€ndes ut och som Ă€ven vi har svarat pĂ„. Det Ă€r ungefĂ€r den bilden vi har nĂ€r det gĂ€ller den svenska truppen, att cirka 75 procent kommer vara vaccinerade.

Japan har fortsatt bekymmer med smittspridningen och nödlÀget i Tokyo och andra regioner har förlÀngts till den 31 maj.

En lĂ€karorganisation i Tokyo som representerar över 6 000 lĂ€kare i vĂ€rdstaden har krĂ€vt att myndigheterna pressar IOK till att stĂ€lla in OS. De uttryckte i ett öppet brev riktat till premiĂ€rminister att "de har hĂ€nderna fulla och nĂ€stintill inga lediga platser (pĂ„ sjukhusen)".

MotstĂ„ndet mot sommarspelen i Tokyo har tilltagit de senaste veckorna. Flera opinionsundersökningar har visat att en majoritet av den japanska befolkningen motsĂ€tter sig att OS anordnas. En namninsamling för att stoppa spelen har fĂ„tt över 350 000 underskrifter.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!