Klart: Så spelar Sverige i Nations League

Frankrike hemma den 5 september. Det blir Sveriges första match i fotbollens Nations League-gruppspel i höst. Spelschemat är nu spikat.

Sverige, här med Andreas Granqvist längst fram, spelar i A-divisionen i Europa League. Arkivbild.

Sverige, här med Andreas Granqvist längst fram, spelar i A-divisionen i Europa League. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Sport2020-06-26 18:40

Den som längtar efter landslagsfotboll behöver inte vänta så länge till. I september drar de svenska fotbollsherrarna i gång sin Nations League-resa hemma mot regerande världsmästaren Frankrike, bara ett av alla tuffa möten som väntar i höst.

På vägen väntar även regerande Nations League- och Europamästaren Portugal och VM-tvåan Kroatien.

Det europeiska fotbollsförbundet (Uefa) släppte de nya speldatumen under fredagen efter att landslagsfönstret utökats i höst för att klämma in det uppskjutna play off-spelet till EM nästa år.

Sverige tillhör numera den så kallade A-divisionen, den högsta, i Nations League efter att ha vunnit sin grupp i division B senast.

Nations League är en relativt ny, europeisk landslagsturnering som arrangerades för första gången säsongen 2018–2019. Den ersatte då träningslandskamper och var en möjlig alternativ väg till EM-slutspelet 2020 (framflyttat till 2021) för nationer som misslyckades i det ordinarie kvalspelet.

Sverige är klart för EM och ställs i grupp E mot Spanien, Polen och ett ännu inte kvalificerat lag. Den sista gruppmotståndaren blir antingen Bosnien-Hercegovina, Nordirland, Slovakien eller Irland som gör upp om en EM-plats i playoffträd B.

Rättelse: I en tidigare version framkom felaktigheter kring matchen mot Frankrike i september.

Fakta: Sveriges spelschema

5 september, 20:45: Sverige–Frankrike

8 september, 20.45: Sverige–Portugal

11 oktober, 18.00: Kroatien–Sverige

14 oktober, 20.45: Portugal–Sverige

14 november, 20.45: Sverige–Kroatien

17 november, 20.45: Frankrike–Sverige

Källa: Uefa


Fakta: Nations League

Europeiska fotbollsförbundet Uefas landslagsturnering Nations League arrangerades för första gången säsongen 2018–2019. Den ersatte då träningslandskamper och var en potentiell alternativ väg till EM-slutspelet 2020 (framflyttat till 2021) för nationer som misslyckades i det ordinarie kvalspelet.

Sverige spelade då i B-divisionen och vann sin grupp före Ryssland och Turkiet. Det innebar att Blågult till säsongen 2020–2021 avancerade upp till Nations Leagues A-division.

Där lottades Sverige in i en tuff grupp med regerande Nations League- och Europamästaren Portugal samt världsmästaren Frankrike och VM-tvåan Kroatien.

En förstaplats i gruppen ger en plats i finalspelet, en andra- eller tredjeplats ger spel i A-divisionen även nästkommande säsong och en fjärdeplats resulterar i nedflyttning till B-divisionen.

Slutspelet är planerat till september eller oktober 2021 på grund av EM-flytten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!