Konstgräsbytet en rejäl huvudvärk för Rosvalla

Nyköpings arenor vill byta ut konstgräset på två av sina planer. Men nu när EU är på väg att förbjuda granulaten ställs man inför frågan vad som blir ekonomiskt försvarbart. Och vad för alternativ som finns.

Granulaten yr när en spelare sparkat på bollen. Förarbetet med att byta ut konstgräset på två av Rosvallas planer har pågått länge.

Granulaten yr när en spelare sparkat på bollen. Förarbetet med att byta ut konstgräset på två av Rosvallas planer har pågått länge.

Foto: Andreas Sandström

Sport2023-05-03 13:15

Små svarta flingor eller kulor av gummi. Som ibland ligger i drivor vid sedan av konstgräsplaner. Det är den detaljens vara eller inte vara som ger Rosvalla bekymmer.

Redan i maj i fjol presenterade Nyköpings Arenor sina planer på att byta ut konstgräset på Rosvallas planer B och C. De har legat på plats sedan 2012 och är i behov av byte.

Men redan 2006 kom rapporter om att granulaten kunde medföra hälsorisker. Redan under fjolåret blev Nyköpings kommun medvetna om att frågan skulle upp i EU och att ett förbud planerades.  

Nu har EU i första instans beslutat om granulatförbud om åtta år. Innan det blir definitivt ska två högre instanser inom EU även klubba igenom det.

– Men vad jag förstår är Sveriges ståndpunkt att överklaga, säger Markus Nilsson, driftchef på Nyköpings arenor.

Ett stort problem är att det idag inte finns några riktigt bra alternativ.

undefined
Rosvallas konstgräsplaner C (närmast) och B.

– På Tele 2 (i Stockholm) lade man om konstgräset till i år. Man har sand istället för granultat. Nu har både Djurgården och Hammarby rapporterar att man fått många skador. Det blir i princip brännskador när man glidtacklar, säger Nilsson.

– Men man hade testat sig fram att det var det bästa, fortsätter han.

Ändå vill Kommunfastigheter och Nyköpings Arenor inte låta frågan gå i stå i väntan på definitivt besked. Men frågan är hur man tar sig framåt.

– Vi och Kommunfastigheter håller på och tittar på att ta in en konstgräskonsult så att man inte tar fel i djungeln som finns, säger Nilsson men erkänner att det är svårt att komma framåt.

– Man får inte glömma att det är väldigt mycket pengar inblandat.

Det gäller inte bara de två planerna på Rosvalla. 2027 ska en konstgräsplan ligga klar i Oppeby. Investeringen som görs måste hålla ett antal år.

Nyligen gick även sju lokala fotbollsklubbar samman och presenterade ett eget alternativ vad gäller konstgräs på Rosvalla. Klubbarna anser att tre konstgräsplaner inte räcker, behovet är större. De presenterade då en egen lösning där KGA och KGB får nytt konstgräs, KGC behålls men används bara till ungdomsfotboll. Konstgräset på KGA skulle då kunna läggas på C-plan.

– Det har vi tittat på men har ingen dialog idag. Vi behöver först titta på vad vi ska ha för konstgräs. Sedan får vi titta på vad som ska läggas var, säger Nilsson.

Han poängterar dock att klubbarnas alternativ inte är förkastat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!