– Jag blev smickrad när jag fick frågan och det har varit väldigt roligt att resa runt i Sverige och träffa alla de här personligheterna. Från början var det tänkt att bli åtta kapitel men det svällde lite under resans gång, säger Ulf Bertilsson och tar en tugga av den pinfärska kanelkransen.
Det är en ”travbibel” som inte har funnits tidigare, men har en bredare målgrupp än bara de är aktiva inom sporten.
– Även lite mer inbitna travälskare ska ha behållning av den och många av kapitlen kan förhoppningsvis läsas med behållning även av alla som sysslar med andra hästsporter. Veterinären Jonas Tornell, som jag träffade utanför Ängelholm har varit veterinär för ridlandslaget i fem OS, även behandlat stjärntravare som Victory Tilly och Viking Kronos och är alltid fullbokad. Honom är det nog många som är nyfikna på.
Det viktigaste i skrivprocessen var att få branschens största namn att öppna upp sig och stanna till i den jäktiga tillvaron.
– Ett riktigt bra exempel på det var när jag kom ner till Halmstad och träffade Peter Untersteiner. Han stängde av telefonen, så låste vi in oss och snackade. Han var helt öppen och sa många sanningar under ett långt samtal. Untersteiner sa rent ut att han inte hade talang, utan är en ren träningsprodukt – en late bloomer. Just att man i travsporten kan vara som bäst när man är 50 plus och att man kan träna sig till framgång tyckte Untersteiner var det mest fantastiska med travsporten.
En så här omfattande travresa kan förstås inte runda Stig H Johansson på Stora Alby gård norr om Stockholm. Bertilsson gjorde avsnittet om hästvälfärd med den sexfaldige Elitloppsvinnaren – och där ingår även att ta hand om hästen efter det att tävlingskarriären är över.
– Stig H är väldigt duktig på den biten och gav exempel på hans tidigare stjärnhästar om hur små detaljer i hästens välbefinnande som kan ge stora skillnader.
De som håller på med travsport får inte sällan höra av utomstående att det mer eller mindre rör sig om djurplågeri.
– Det är klart att det alltid finns avarter när det är stora pengar inblandade MEN en häst som inte mår bra och behandlas väl gör inga resultat. Hästar är på många sätt känsliga flyktdjur, som det hela tiden gäller att läsa av när saker inte står rätt till – att kunna avbryta en träning. De som är inbladade i den resan, allt från hovslagare till tränare, är intervjuade i den här boken.
Väldigt små detaljer kan vara direkt avgörande.
– En del hästar gillar inte att åka ensamma i hästtransporten. Då får man ta med en kompis. Vissa trivs inte med hästen bredvid i boxen. Sedan är det inte som med människor att de kan träna flera gånger per dag; när hästen är i tävlingsbar ålder tränar de flesta bara två gånger i veckan. Intervallpass. Återhämtningen blir då minst lika viktig som träningen, säger Bertilsson.
Travsporten har förändrats mycket under åren som Bertilsson har hållit på.
– Allt har blivit bättre; materialet, tränarna och inte minst aveln. Det amerikanska blodet med mycket snabbhet var länge dominerande, men så kom det nya franska gener som satte sprätt på det – och lade in lite mera distansförmåga.
Vad är dina viktigaste intryck under din travresa?
– Att det är känslan för djuret som ligger i botten när det gäller alla delar. Du kan inte träna en häst som inte på alla sätt mår bra. Då naggas även tävlingspsyket i kanten. Du måste alltid läsa av din häst, veta var gränsen går i träningen. Psyket är så väldigt viktigt, att hästen vill springa – att den tycker att det är kul.