Sedan det kraftiga och långvariga snöfallet under torsdagen för en vecka sedan har all träning på Rosvallas tre konstgräsplaner legat nere. Denna torsdagskvällen öppnades i alla fall halva KGA igen och prognosen är att hela planen kan användas från och med fredag.
Fotbollsklubbarna sliter sitt hår över uteblivna pass.
– Många av våra lokala föreningarna har hört av sig och undrat, säger Markus Nilsson, verksamhetsansvarig på Nyköpings Arenor.
Han konstaterar att det snöfall som kom för över en vecka sedan gav ett snölager på mellan 27–35 centimeter. Underst mot konstgräset blev det också en isskorpa.
– Vi kan inte köra med en plog hela vägen ner till botten för att ta bort all snö för då skrapar vi också bort all granulat (de små svarta flingorna som ligger på konstgräset), säger Markus Nilsson.
Han konstaterar att man ändå gjort det vid speciella tillfällen som turneringar eller cupmatcher men att det kostar runt 350000 kronor att lägga på nytt granulat för det som skrapats bort.
Därför plogar man så att snö på mellan två och tre centimeter blir kvar ovanpå konstgräset. Så även denna gången. Men isskorpan som fanns kom man inte åt.
– Inte hjälpte det att det blev mellan tio och 15 grader kallt. Värmen har fått för fullt men tyvärr har inte planerna blivit helt isfria.
Det finns värmeslingor under KGA. Kylmaskinerna som används till hockeyisarna ger spillvärme som dels går till Rosvallas duschar.
– Det går också ut lite värme under KGA. Sedan spetsar vi det med fjärrvärme. Då går det ut mellan 30–35 grader, säger Markus Nilsson.
Men den "extravärmen" klarar bara att torka upp planen om det är max 2–3 centimeter snö och 2–3 minusgrader.
Ett annat alternativ Rosvalla också ofta använder sig av är saltning.
– Det brukar vi göra om det är runt nollan.
Men även saltning är verkningslöst när det är så kallt som det varit den senaste tiden.
Med alla alternativ utdömda stängdes planerna av. Räddningen blev något paradoxallt det lilla snöfall som kom för två dagar sedan.
– Snön isolerade ovanpå isen. Sedan var det nära nollan så då kunde vi sätta på värmen och smälta isen.
KGB och KGC saknar värmeslingor.
Markus Nilsson är ändå självkritisk.
– Vi kommer självklart att utvärdera detta och se om vi kan göra något bättre. Vi har även kontakt med Eskilstuna, Katrineholm och Norrköping.