Problemet för Skol IF är att en ny regel hindrar dem från att söka statligt bidrag förrän tidigast i höst. De har startat upp en sprudlande, stor verksamhet med förra årets stora statliga bidrag.
Den genomgående största frågan är om inte kommunen just i år tjänar på att överbrygga glappet då verksamheten går in i skolorna. Urban Granström återkom till detta svar:
– Nu får Skol IF ett föreningsstöd på 200 000, vilket relativt sett är mest av alla föreningar och stödet har fyrdubblats sedan förra året (samma 50 000 i lokalhyra, vår anmärkning). Men nu är det upp till styrelsen att överbrygga det här glappet.
Även fast det är så stort glapp och troligen bara i år? Frågan ställs snabbt av Verksamhetsansvarige Isak Björkeng.
– Ja.
Ett längre, sammanfattande svar senare:
– Det finns många föreningar som bedriver bra ungdomsverksamhet – Skol IF är en av dem. De som har hand om föreningsstöd kommer titta på namninsamlingen och vad som är skrivet och det kommer ett svar så fort som möjligt, men vi vill ju inte skära ner i någon annan verksamhet, säger Urban Granström.
Det är inte så att Skol IF har legat på latsidan.
– Just nu har 65 företag har hakat på den här kampanjen och bidragit med 400000 kronor, förklarar Berina Sehovic.
Det är dubbelt så mycket som förra året.
– Vi vill ju finnas både i skola och på fritid. Tappar vi 60 procent totalt blir det inte så lika mycket skolinflytande och utvecklingen av verksamheten i de kommunala skolorna riskerar att stanna av, säger Isak Björkeng.
Avslutande orden skickade Lova Anderson med:
– Tänk på att det är vi som är framtiden.
– Det som är skrämmande är att vi inte vet om vi finns nästa år, tillägger hon när kameran har stängts av och den kombinerade debatten och pressträffen är över.
Vad tycker ni om de svar som ni fick?
– Förväntat, klassiska politikersvar där han belyste vikten av att satsa på alla föreningar – men vi fick inte riktigt svar på frågan. Just nu är jag väldigt frustrerad, säger Gustav Rasmussen.
400000 sponsorkronor in, lång namnlista och debatt med kommunalrådet – ni har jobbat hårt va?
– Man får väl kämpa – annars är det inte viktigt, säger Gustav Rasmussen.
Ni funderade inte på att ge upp när smällen med de statliga bidragen kom?
– Det skulle vi INTE göra, aldrig, säger Berina Sehovic.