Det kokar på Västgötaslätten vid Vänerns södra strand. Villa/Lidköping har väntat i 85 år på det första SM-guldet och klubben har aldrig varit närmare drömmarnas mål än nu. De överlägsna seriesegrarna kliver in i morgondagens final som skyhöga favoriter och främst i ledet med ett c på bröstet kommer David Karlsson gå.
– Vi är redo att ta det sista steget och vinna.
David Karlsson, som är uppvuxen i Malmköping, vet allt om att ta ett steg i taget och motvilligt tvingas vänta på att nå hela vägen fram. Tre gånger föll han på målsnöret med Hammarby innan han, i sin fjärde SM-final med den grönvita klubben, fick fira sitt första SM-guld. Nio år har gått sedan dess och David Karlsson har hunnit förlora två finaler i Villatröjan, nu hoppas han att det är tredje gången gillt som gäller.
– Att spela final är speciellt, det är en match och 50/50 hur man än vrider och vänder på det. Det är en sliten klyscha, men det är otroligt små marginaler där en dålig studs i sargen kan avgöra. Det är också charmen enligt många.
David Karlsson själv är tudelad när det kommer till den så klassiska bandyfinalen.
– Det är häftigt att vi har vår egen "Super Bowl", men då borde vi också ha en arena som motsvarar det. Jag tycker att det är synd att de flyttade från Tele2 Arena. Rent ekonomiskt hade det varit bättre för klubbarna om man körde bäst av fem även i finalen.
Villa/Lidköping plockade in stjärnduon Johan Löfstedt och Joakim Andersson från Vetlanda inför säsongen och Villa har mer eller mindre gjort rent hus fram till finalen. Säsongens inleddes med att klubben vann sin första titel i World Cup efter finalseger mot Sandviken och på 26 seriematcher blev det 22 segrar, en förlust samt flest gjorda och minst insläppta mål med bred marginal. I slutspelet har det blivit sex raka segrar.
– Styrkan i laget är att vi är samspelta och samtidigt har så pass många som är vassa individuellt. Om någon har en dålig dag kliver en annan fram. Så har vi inte haft det innan i Villa.
För Davids del har stjärnvärvningarna gjort att han inte längre är lagets odiskutabla skyttekung. Något han välkomnar.
– Det är skönt att ha den avlastningen och vi är definitivt mer svårlästa nu och det är bara roligt att få spela med sådana toppspelare. Nu behöver jag inte göra fyra mål varje match för att vi ska vinna, säger han och skrattar.
Han har alltid varit målmedveten, i dubbel bemärkelse, och det var på isstadion i Eskilstuna allt började.
– Det var där det tog fart. Jag gjorde en och en halv säsong i division 2, som det hette då. Det gjorde mycket att jag fick spela på seniornivå så tidigt. Jag var sugen på att spela fotboll också, jag var med på några elitläger. Men förtroendet från EBS gjorde att jag kände att jag kunde bli något inom bandyn.
Och nog har han blivit något av David Karlsson. Han har fem skytteligatitlar från Elitserien på meritlistan och redan för tre säsonger sedan slog han rekordet som innan var 771 mål. Den här säsongen noterades han dessutom för sitt 1000:e mål i högsta serien/SM-slutspel, VM och ryska ligan. Lägg därtill SM-guld, VM-guld och den tunga utmärkelsen som Årets man i Svensk bandy 2016.
– Jag har haft en otroligt fin karriär som jag är väldigt stolt över. Det är inte supermånga som har trott på mig, men jag har krigat på och fått uppskattning på senare år. Jag är väl lite av en "late bloomer". Men jag har extremt svårt att njuta i stunden, det kommer nog när jag har slutat.
Om en månad fyller David Karlsson 38 år och kontraktet med Villa går ut efter säsongen. Frågan är om morgondagens match på Studenternas blir hans sista.
– Jag vet inte, jag tar allt det där efter säsongen och jag har inte tagit något beslut ännu. Det är så pass stort så det vill jag göra i lugn och ro.
Tankarna om ett liv utan bandyn finns definitivt där hos David Karlsson som sedan ett och ett halvt år tillbaka jobbar som banktjänsteman på Sparbanken i Lidköping.
– Ja, bandyn tar ju rätt mycket tid och kraft, speciellt som man har jobb och familj. Det finns andra saker jag vill göra, som att fira jul och nyår på riktigt eller ha ett höstlov.
Har du/familjen rotat er i Lidköping?
– Ja, det har vi. Barnen vet inget annat och har skola och sitt umgänge här. Det tog kanske lite längre för mig att acklimatisera mig men det ska till någon extraordinärt om vi ska flytta.
Oavsett hur det blir med bandyspelandet nästa säsong ska denna säsongens sista match spelas. Att det här är året då Villa ska bärga det historiska guldet råder det inget tvivel om i den bandytokiga staden med omkring 23 000 invånare.
– Det är många runt omkring som haussar oss. När vi var i final 2012 var alla superglada bara att vi gick dit och 2016 kände många att vi hade en chans att vinna. Nu ska vi bara åka och hämta hem guldet.
Hur påverkar den typen av tryck utifrån laget?
– Det är nog mest folk runtomkring som är nervösa. Vi är många i laget som är sugna och jag är övertygad om att vi kommer att göra en bra match. Vi har en bra mix med unga hungriga och rutinerade.
På andra sidan i finalen står Villa/Lidköpings raka motsats vad gäller finalrutin och segervana – mesta mästarna Västerås SK med 20 guld på meritlistan.
– De är vana att vinna medan vi ska ta det första guldet för att bana väg för kommande generationer. Av egen erfarenhet vet jag att det första är svårast att ta, man måste vara sjukt bra.
Hur ska ni lyckas ta det då?
– Vi ska vara närvarande, i nuet och se till så att alla är riktigt med. Det gäller att vi är kalla och spelar vårt spel som vi har spelat hela säsongen.
Skulle ett guld med Villa slå högst hittills för dig?
– Du får fråga mig på lördag kväll. Men det är klart, jag har levt och verkat här i nio år nu och det är det längsta jag har varit i någon förening. Jag ser hur hårt folk runt föreningen jobbar och hur de suktar efter en stor titel och nu fick de World Cup-titeln som förrätt. Jag vill verkligen vara med och vinna det där första SM-guldet.