SN testar OS-sporten kajakcross i Nyköpingsån

Kajakcrossen gör premiär i årets OS. Därför mötte SNs reporter upp en av Sveriges främsta forspaddlare vid Nyköpingsån för att testa. Hur länge kan en nybörjare egentligen hålla sig upprätt i forsen?

Se reportern kämpa mot forsen

Foto: Jens Alvin

Sport2024-07-29 16:43

Nyheten i korthet

  • Kajakcross gör sin debut vid OS i Paris i år. Därför testar SNs reporter den fartfyllda sporten i Nyköpingsån med hjälp av Fredrik Wahlén, en av Sveriges främsta forspaddlare.
  • Nyköping har en lång historia av framgång inom kanotsport, inklusive flera internationella prestationer. Wahlén, som bor i Nyköping, har vunnit SM-guld i alla fors-discipliner utom freestyle.
  • Wahlén förklarar att kajakcross är mer fysiskt krävande än kanotslalom eftersom alla paddlar samtidigt. Han tror att Isak Öhrström, Sveriges representant vid OS i Paris, har chans att ta medalj i kajakcross.

Relationen mellan Nyköping och kanotsport är gammal och god. Genom åren har många internationella framgångar bärgats av atleter som lärt sig paddla i Nyköpingsån, särskilt i sprint. 

I OS i Paris finns kajakcross med på programmet för fösta gången. Fredrik Wahlén, en av Sveriges främsta forspaddlare, förklarar skillnaden gentemot systersporten kanotslalom, som Nyköpingssonen Erik Holmer paddlade OS–final i 2021.

– Det är mer fysisk kamp eftersom att alla paddlar samtidigt och inte en och en. Tävlingen är uppdelad i heat, precis som i skicross, och det är först i mål som gäller. På vägen måste man runda banans portar och dessutom volta med kajaken i vattnet inom ett markerat område. 

undefined
SNs reporter Jacob Hede fick många goda råd innan han paddlade ner för forsen i Nyköpingsån. Fullt fokus.

Fredrik Wahlén är född i Järfälla utanför Stockholm men har bott i Nyköping större delen av sitt vuxna liv. 

– Jag började på kanotgymnasium här och har blivit kvar för att kunna satsa på paddlandet fullt ut. Drömmen har alltid varit att tävla i OS, men det har inte blivit av.

På meritlistan finns en sjätteplats på EM och två världscupfinaler, samt SM-guld i samtliga fors-discipliner förutom freestyle, där han har ett brons.

undefined
Efter utbrytningen från den uppochnervända kajaken behövdes bogsering in till land igen. Nya tag.
undefined
"Svensexa-nivå" skojar Fredik Wahlén om reportens prestation.

SNs reporter var alltså i goda händer i forsen, vilket visade sig behövas. Två gånger fick Fredrik Wahlén komma till undsättning efter uppochnervändningar och bidra med bogsering. 

– Det är som att ställa sig på ett par skidor för första gången, det är inte helt intuitivt i början. Man ska luta sig i samma riktning som forsen strömmar för att inte slå runt. Han kom i alla fall upp i svensexa-nivå, skojar Fredrik Wahlén om reporterns prestation.

undefined
Det går undan när man känner forsens kraft under kajaken. Som nybörjare har man fullt upp med att hålla sig upprätt.
undefined
Efter ett tag och många välbehövliga tips började det ser bättre ut.

Men oj vilket rus man får av att känna forsens kraft under kajaken, trots att den är svårtyglad. Den som blir sugen på att själv ge sig ut i Nyköpingsån för att försöka trotsa vattenmassorna kan höra av sig till Nyköpings forspaddlare för att prova på. 

– Det är verkligen hur kul som helst. Det kanske ser läskigt ut, men det är inte farligt alls när man paddlar med en erfaren instruktör, vi har koll. 

Vill man veta hur det ser ut när mer erfarna forspaddlare än SNs reporter paddlar bör man bänka sig framför OS-sändningarna. Kajakcrossen börjar den andra augusti och finalen avgörs den femte. För Sverige tävlar Isak Öhrström.

– Jag tror Isak kan ta medalj, men Joe Clark från Storbritannien vinner definitivt – titta extra på honom, tipsar Fredrik Wahlén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!