Ungdomsgala och "olympiad" i höst

Skol IF har hittills varit en jättesuccé. I höst är en stor ungdomsgala och en "olympiad" två av många nya grepp.

Sport 7 oktober 2019 18:30

Johan Skeppstedt och Leif "Dala" Dahlström sitter vid Skol IF-konferensbordet i en av Rosvallas glaskurer. Mitt i smeten av idrottsliv. Här träffas allt flera aktiva skolungdomar i beslutsfattande roller.

Det finns många aktiviteter som inte är idrott. Men snackar vi bara sport så hyllas spontanidrotten

– Annars blir idrotten elitistisk. Det stora målet är att få in mittengruppen i "hälsofrämjande zonen". Vi har några symbolhandlingar som har funkat jättebra, som Skoljoggen och Halloweendiscot, men det pågående arbetet varje dag är det allra viktigaste. Positiva förebilder är så viktigt, säger Johan Skeppstedt.

De har kommit en bra bit på vägen mot målet, att få ALLA Nyköpingsskolor att samarbeta.

– Med ungdomarna i fokus. Det spelar ingen roll var de kommer ifrån, säger Dala.

Ett enkelt men konkret exempel är när 14 bussar går till Rommes slalombacke. 

– Vi vill att ungdomarna ska bryta gamla mönster; en trygghet i att lära känna folk från andra skolor. På Skoljoggen var alla funktionärer högstadieungdomar. 

Nyköpings kommun har börjat hjälpa till ekonomiskt.

– Så viktigt! Det får aldrig vara ekonomi om man ska vara med, säger Johan.

Hela verksamheten bygger på en stor undersökning bland ungdomarna. Mer än en tredjedel av högstadieelever hade ingen aktivitet. Därför är inte bara vanlig idrott viktigt; skapande matlagning, E-sport, tjejkvällar, dans – och nu skissar Skol IF på ett eget ungdomsgym, som oväntat många ville ha. 

– Det känns coolt att ha koll på vad ungdomar vill ha, som det där gymmet. Men vi poängterar också att skolan är viktig, den kritiska punkten är gymnasiebehörighet, säger Johan. 

– 2020 skissar vi på 350 aktiviteter, allt från bakning till tjejidrott. Vi ser så många ungdomar som växer av det här, i självkänsla, säger Dala. 

Mycket annat nytt är på gång:

En tredagarsutbildning i månadsskiftet oktober-november med 30 ungdomar från årskurs ett till nio med bland annat före detta OS-guldförbundskaptenen i ishockey Curre Lundmark. 

– En väg in i föreningslivet.

Den 29 november blir det Ungdomsgala på Träffen. Allt från Årets idrottsprofil till skribent koras. Prisutdelare blir unga förebilder. 

En Kunskapsfestival under 2020 med 15–25 elever per lag – och redan den 6 december arrangeras en "olympiad" i hela Gumshallen med alla sporter som finns där. 

– Ungefär som Låniboop på min tid – när alla skolor var med, säger Dala entusiastiskt. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa