När vi träffar Linus Grahn är det första gången han skjuter utomhus med båge "på riktigt"
– Det är längre avstånd ute, det är mer ljud så det blir mer störande. Men man vänjer sig. Får jag skjuta lika mycket ute som inne blir jag lika bra, tror Linus.
Det började hemma på mammas gård där han mer på lek fyllde säckar med halm som han sköt på, efter att han avverkat det första stadiet med leksaksbåge med gummispets och sugproppar.
– Nu måste man vara mer exakt när det gäller hur man spänner och med avstånd. Jag testar inte massa saker längre hur jag ska göra, förklarar Linus, som i den aktiva karriären sökte sig till och hamnade i Stenbro BS.
Hans karriär som bågskytt tog honom omedelbart rakt upp i toppen på resultatlistorna. I såväl Finspång som Nykvarn har han stått som etta.
– Men det har inte varit så svårt för jag har varit ensam tävlande i klasserna. Men jag har skjutit bättre än de som skjutit på samma tavla som jag, även de som varit äldre och de som skjutit med lättare båge, eller jämnåriga recurve-skyttar.
Inspirationen till att bli riktigt duktig hämtar Linus från litteraturen. Spejarens lärling är en fantasyserie som utspelar sig i det fiktiva 1100-talet och handlar om den föräldralöse myndligen Will, som vid 15 års ålder blir spejaren Halts lärling.
– Och där skjuter de med långbåge, berättar Linus om att det bland annat därför blev just långbåge han skulle komma att skjuta med, även om han även känt på compound-skyttet.
Han brinner för bågskytte på flera sätt, då han hoppas att det även i Sverige ska bli tillåtet att jaga med bågskytte, precis som där hans far- och morföräldrar bor i Finland.
Men det är inte den enda politiska frågan han håller högt.
– Vi diskuterar politik mycket hemma. Jag vill gärna vara med och påverka, säger Linus, och framhåller att han tycker att betyg i skolan från fjärde klass är bra.
Under året hoppas han få vara med på SM och även förekomma flitigt på 3D-touren. Men målet är högre satt än så.
– Jag hoppas få tävla i OS någon gång.
Oj, det var en hög målsättning. Hur ska du göra för att nå dit?
– Öva mycket och tävla mycket.
Och kanske sporras av andra konkurrenter. Han har försökt få med kompisar från Bryngelstorpsskolan där han går.
– Några har sagt att det är kul efter att de testat, men de vill inte köra vidare. De tycker helt enkelt inte att det är lika kul som jag gör. Men jag hoppas verkligen på motståndare framöver, det är inte så kul att veta att man kommer vinna redan innan man börjar tävlingen, konstaterar Linus.