Träningen är riktad mot barn och ungdomar mellan sju och 15 år gamla som har någon typ av intellektuellfunktionsnedsättning.
– Allt som ligger inom NPF-spektrat vad gäller autism och ADHD. Vi i föreningen tyckte det var viktigt att starta upp en sådan här sektion. Det finns ingen klubb i kommunen som har paraträning vad jag vet, säger Peter Lifvenhage i IFK.
Det är Andreas Enberg, som jobbar som verksamhets utvecklare i Östsvenskabasketförbundet, som kommer att hålla i träningarna i Dansutskolans gympasal.
– Jag har tränat olika typer av lag i 20 års tid, men det var när min son fick sin autismdiagnos för fem år sedan som jag började jobba med just den här typen av träning, säger Andreas.
Han smygtestade parabasket i Gnesta redan förra året med hjälpa av distriktet.
– Så förhoppningsvis dyker de ungdomarna upp nu också, men annars vet vi i dagsläget inte hur många som kommer att vilja vara med.
Att bedriva träning för barn som befinner sig i NPF-spektrat är speciellt.
– De här barnen blir lätt hemmasittare, de klarar inte av det stora sammanhanget som det kan bli under en fotbollsträning med 20 spelare. Därför kanske vi nöjer oss med tio barn i gruppen och kommer det fler...ja då kanske vi får starta en till.
Behöver barnen/ungdomarna ha någon tidigare erfarenhet av basket?
– Absolut inte. Vi kommer till en början lära känna varandra och sedan bollen. Att bara ta sig till en träning kan vara en utmaning för de här barnen.