Bilcross körs i Nyköping för första gången

På fredagen körs bilcross för första gången på Björshult. Den relativt nya grenen är en blandning mellan rallycross och folkrace.– Det är inte samma kontaktsport som folkrace, förklarar SMK Nyköpings Jörgen Adolfsson.

Rallycross som här på bilden i en blandning med folkrace blir "bilcross" – som körs på Björshult för första gången i helgen.

Rallycross som här på bilden i en blandning med folkrace blir "bilcross" – som körs på Björshult för första gången i helgen.

Foto: Malén Eneberg

Bilkross2019-08-15 22:18

Bilcross har fram tills nu mest arrangerats i södra Sverige. Det blir första gången SMK Nyköping får äran att vara värdklubb och helgens batalj blir därmed den tävling som arrangerats längst norrut. Men vad är då denna nya gren inom bilsporten.

– Det är billigare och enklare än rallycross. I bilcross kör man med en fin och bra folkracebil eller en sämre rallycrossbil, säger Jörgen Adolfsson.

Han berättar att det är många bilar som blir stående när de inte håller i rallycross. Nu kan de få en andra chans i bilcross menar han.

– Det är mer påkostat än folkrace, för det här är inte samma kontaktsport, säger han.

Jörgen Adolfsson är supertaggad inför helgens tävlingar.

– Det är många förare som är med. För att vara så pass nystartat är det många från ett stort upptagningsområde, säger han.

Det kommer förare från bland annat Malmö, Oskarshamn, Värmland och Rimbo. Totalt har 77 stycken anmält sig till start. Sex av dem är hemmaförare.

– Vårt stora hemmahopp är Jonas ”Drutten” Larsson. Det är premiär i bilcross för honom, berättar Jörgen Adolfsson.

Bilcrossen kommer köras på rallycrossbanan och starten är beräknad till klockan 10 på lördagsförmiddagen. Först blir det kval på tid och sedan blir det semifinaler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!