Nybörjarinvasion efter OS-medalj – NOBTK överraskade

Truls Möregårdhs dubbla OS-silver skapar magi även i Nyköping Oxelösund BTK:s träningslokaler. "Det strömmar in nya ungdomar hela tiden" säger föreningens ordförande Torbjörn Kock.

Nyköpings Oxelösunds BTK blev något chockade över anstormningen av unga talanger efter Truls OS-silver.

Foto: Ulrika Gustafzon Cummings

Bordtennis2024-08-29 17:45

Nyheten i korthet

  • Efter Truls Möregårdhs framgångar i OS har intresset för bordtennis ökat dramatiskt i Nyköping Oxelösund BTK, med nya ungdomar som strömmar till föreningen.
  • Föreningens ordförande, Torbjörn Kock, uppmuntrar nykomlingar och säger att sporten är tillgänglig och billig att börja med, vilket bidrar till dess popularitet.
  • Föreningens mål är att behålla två tredjedelar av de nya rekryterna under hösten, för att bygga en stark bas för framtiden.

I tisdags öppnades D-hallens dörrar för de nya pingistalangerna. 15 bord stod uppställda längs med ena sidan och de blev snabbt upptagna av sugna barn och ungdomar. 

– Och det här är bara nybörjare. Vi har annars en ungdomsgrupp på runt 20 spelare, säger Torbjörn Kock.

undefined
"Det finns inga begränsningar vad gäller träningstider på Rosvalla, utan det handlar om att hitta ledare. Men där har vi förberett en plan för hur vi ska rekrytera" säger Torbjörn Kock ordförande i Nyköping Oxelösund BTK.

Han berättar att det var strax efter OS som anmälningarna började droppa in.

– Det var två, tre per dag. Det är jättekul. Vi blev ganska överraskade. Det här är superpositivt för sporten. Bordtennis är ganska tillgänglig för många. Man kan spela utan att det är förenat med en jättekostnad så ur ett jämlikhets- och socioekonomiskt perspektiv är det jättekul att det är så många som hittat hit. Vi behöver bli betydligt fler.

Barnen som dyker upp behöver bara ha med sig träningskläder, det är allt. Klubben står för rack och boll. Och det roliga är att de kan börja spela direkt.

– Det är en låg tröskel. Många har också någon koppling till bordtennis så det är lätt att starta. När de spelat några år och spelat matcher, då blir det mer avancerat. Det är mer teknik, skruvar, servar, man kanske uppdaterar sitt rack med olika typer av gummin. Då blir det mer en materialsport.

undefined
Walter Ramsthaler, tio år, är van vid racketsporter. Han har spelat på fritids och testar nu hur det är att spela i en förening.
undefined
Walter Ramsthaler har sett hur Truls Möregårdh spelar och visar lite fina skruvbollar.
undefined
Walter Ramsthaler var en av många som dök upp till Nyköping Oxelösund BTK:s tisdagsträning.

Föreningen har satt som målsättning att försöka behålla två tredjedelar av de runt 40 barn som anmält sig nu. 

– Då är vi nöjda. Då har vi fått en bra bas att bygga vidare på. Det är vår målsättning, säger Torbjörn Kock.

Vid ett av borden står Walter Ramsthaler, tio år, som givetvis såg semifinalen och finalen i singel i OS.

– Jag har spelat racketsporter i typ hela mitt liv, men inte så mycket pingis. Bara på fritids. 

Är det svårt att börja?

– Bra fråga, men jag tänker så här, man börjar från botten och jobbar sig uppåt.

SN får sedan en lektion i hur man fixar en skruv på bollen (se gärna videon på nätet).

Vid sidan står Olle Fransson, en av de äldre ledarna i föreningen.

– Vi hade lika många bord uppställda för fem-sex år sedan, men sedan blev ungdomarna färre. Det gäller att kunna ta hand om dem som dyker upp, säger han.

Just nu sker all ledarverksamhet på ideell basis.

– Men där har vi förberett en plan för hur vi ska rekrytera ledare bland föräldrar, säger Torbjörn Kock, som själv hoppade in som tränare för två år sedan då hans son började spela.

– Innan dess spelade jag pingis på fritidsgården i Staffanstorp och det var länge sedan. Så det är inte så svårt, säger han med ett skratt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!