Hallen räddad till hösten – klubbarna får betala

Bowlinghallen i Nyköping är räddad tills vidare. Men för de föreningar som vill spela där kommer Johan Åberg få höja avgiften. "Jag har subventionerat tidigare, men det kan jag inte göra längre" säger han.

"Vi har haft ett så kallat abonnemang med lite rabatterade priser i dag, men det kan inte Johan fortsätta med längre" säger Kurt Söderström i M.A.C, och är medveten om att bowlingen kommer att bli dyrare.

"Vi har haft ett så kallat abonnemang med lite rabatterade priser i dag, men det kan inte Johan fortsätta med längre" säger Kurt Söderström i M.A.C, och är medveten om att bowlingen kommer att bli dyrare.

Foto: Ulrika Gustafzon Cummings

Bowling2021-02-04 21:00

För ett par månader sedan var krisen stor. Johan Åberg, som driver Åbergs Bowling, aviserade att företaget var på väg mot konkurs. Sedan dess har privata aktörer hoppat in och sett till att han kan se lite mer positivt på framtiden.

– Vi har en plan hur vi ska klara oss till över sommaren, men det kommer att innebära att det bli dyrare för klubbarna att spela, säger han.

Johan har försökt få hjälp genom kommunen, men det har inte gett något. Och som alla andra företagare väntar han på stöd genom åtgärdspaket.

– Klubbarna får söka stöd från kommunen. Kommunen har ju sagt att de ska stödja dem, så jag hoppas att de står för sitt ord där, säger han.

undefined
Johan Åberg har en plan hur han ska kunna behålla sitt företag till hösten.

Kurt Söderström i M.A.C (Mini Arccus Club) tror att en höjd hallavgift kan innebära problem för klubbens medlemmar.

– I dag betalar varje person 600 kronor per månad. Då ingår en träningstimme i veckan plus seriematcher. Jag vet inte hur mycket det kommer att bli utan subvention men kanske runt 800 kronor så risken finnas att folk kommer att lägga av på grund av det.

Han säger att klubben ska försöka söka stöd från kommunen.

– Vi testade i höstas, men ansökningarna skulle ha varit inne den 15 september så vi var försent ute. Nu får vi göra det till hösten i stället, säger Kurt och fortsätter.

– Vi har börjat spela lite sporadiskt i hallen för att Johan ska få in lite pengar, men vi får ju inte spela något aktivt seriespel eller ha några samordnade träningar än.

Den 16 februari ska Svenska bowlingsförbundet besluta om hur serierna ska spelas i år. Det finns tre scenarior. I den första ska spelet dras igång den 6–7 mars, i det andra den 10–11 april och det sista alternativet är att man drar igång serien i höst i stället.

undefined
Det är inte enbart bowlinghallen i Nyköping som haft bekymmer under pandemin. Bowlinghallföretagare i Sverige har arbetat gemensamt för att se till att det finns en framtid.

– Jag tror att det kommer att bli det sista alternativet. Enligt folkhälsomyndigheten får det ju inte vara några större samlingar och man ska undvika att samåka till träningar och matcher. Så hur ska vi göra som har nio spelare i laget? Och många av oss är i den sista vaccinationsgruppen så vi får ju inte vaccin förrän i maj–juni, säger Kurt.

För Johan Åberg är seriespelets vara eller inte vara lika viktigt.

– För vår del är det inte sporten det hänger på utan det är det övriga. Men om sporten kommer igång så har man ju lättat på restriktionerna för de andra riskgrupperna också så det är en cirkel, säger han.

Bowlingens tre scenarior

Scenario 5: Seriestart den 6–7 mars. Spel varje helg till den 30 maj, sedan blir det sommaruppehåll i den 28–29 augusti. Säsongen 2021/2022 blir förkortad och startar i november.

Scenario 6: Serien startar den 10–11 april. Säsong 2021/2022 blir förkortad som startar i januari.

Scenario 7: Säsongen 2020/2021 startas upp först i höst. Säsongen 2021/2022 stryks helt.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!