– Tidigare landslag har alltid handlat om utbildning och det här är färdiga spelare som vi kommer att jobba med, så man kan säga att det är nästa steg i landslagsverksamhet, säger Nyköpingstjejen.
Moa Ekström har sedan åren som Dimicospelare siktat in sig på ledarrollen. Hon blev assisterande förbundskapten för juniorlandslaget inför JEM 2021 och var även assisterande för U21-landslaget vid VM 2022.
Hon tog sedan över förbundskaptensrollen för juniorerna till EM 2022 där hon ledde Sverige till tio medaljer. Året efter toppade hon det resultatet med 13 medaljer i EM.
– Jag tror att jag och de coacher jag jobbat med har haft bra känsla för det arbete som ligger bakom så att allt flyter på för ett lag under ett mästerskap. Det som gör att en grupp kan prestera bra och ta guld.
Kan det bli mer problem att ha hand om ett seniorlag än ett juniorlag? Kan de ta kritik från dig?
– Jag tror inte att jag kommer att hamna i sådana lägen. Min främsta roll på mästerskapet kommer inte att vara som coach på banorna. Men vi jobbar generellt mer lösningsorienterat genom samtal.
Moa Ekström berättar att hennes coachroll under juniormästerskapen har bestått av att guida spelare igenom känslor och problem som kan uppstå i den åldern och samtidigt är oerfaren i sammanhanget.
– De vuxna spelarna är mer erfarna och har därför inte samma behov av coachning. På banorna är svårighetsgraden så klart högre i form av oljeprofil och motstånd, men våra spelare i herrlandslaget är bland de bästa i världen.
Spelarna kommer att tävla i många olika distanser och det är bara guld som räknas. Laget är inte uttaget, men det finns chans att någon eller några av Moas tidigare juniorspelare tas ut.
– Jag har jobbat med Robin Ilhammar, Carl Eklund och William Berggren och de är alla med i Team Sweden.
Det är inte så vanligt att en tjej blir förbundskapten för ett herrlandslag, kommer de att lyssna på dig?
– Min roll är inte att tala om för någon vad de ska göra. Det gäller att skapa ett lag. Och vi som coacher är en del av laget. Jag tror att det är för den filosofin och approachen som vi, jag och Robban (Robert Andersson reds. anm.), kan få ett väldigt bra samarbete.
Robert Andersson säger på förbundets hemsida att Moas jobb bland annat kommer att bestå av att scouta kommande banor samt att ha hand om flera administrativa delar.
– Vi kommer att komplettera varandra på ett fint sätt. Hon är duktig inom idrottspsykologi och det känns även positivt att få in en kvinnlig ledare, säger han.