Boxningsklubben fyller mångas behov

– Jag är fader, vän och bror samtidigt som jag är tränare – mitt arbete tar inte slut efter träningen.
Det säger Daniel Arsouzi, som nu kan se att fler söker sig till Nyköpings BS.

Boxning ungdomar

Foto: Magnus Grimstedt

Boxning2025-02-23 12:00

Nyheten i korthet

  • Daniel Arsouzi, tränare för Nyköpings BS, har sett en ökning i medlemsantalet med 60-70 nya boxare. Han har en unik relation till sina elever, fungerar som tränare, fader, vän och bror.
  • Arsouzi, som kom till Sverige från Syrien för tio år sedan, har en bakgrund inom boxning och muay thai. Han har även erfarenhet av att arbeta med integrationsfrågor och använder detta i sitt arbete med boxarna.
  • Trots utmaningar under covid, blomstrar nu klubben. Arsouzi är stolt över sina elever, sex av dem tog nyligen SM-medaljer i diplomboxning. Han tror att klubben kommer att fortsätta växa.

– Mellan 60–70 har börjat boxas i klubben och vi har stadigt runt 40–45 på nybörjarträningarna, berättar Daniel Arsouzi, som försöker dra igång tisdagsträningen trots att SN är på besök.

De sex boxarna, som i helgen var i Uppsala och deltog i diplom-SM och plockade medaljer där, har sållats ut och är redo för intervjuer.

Sedan Daniel Arsouzi kom till Sverige från Syrien för tio år sedan, är just den här klubben speciell för honom.

Han har under många år själv boxats och har svart bälte i muay thai. Han har varit tränare för thaiboxningslandslaget i sitt hemland. Han startade en muay thai-klubb i Oxelösund till en början, men stängde den efter ett par år och flyttade sin verksamhet till Rosvalla.

När han själv ville börja träna boxning så blev lokalen i Sporthallen naturlig för honom – sedan var han fast. Och jobbet med killarna i Nyköpings BS är som sagt speciellt.

undefined
Leon Johanson gjorde sitt andra SM.
undefined
Nyköpings BS fick med sig sex medaljer från diplom-SM. Leon Johanson tog brons i sin viktklass.

– Jag vet vad som krävs för att integrera invandrarkillar. Jag har varit studiehandledare inom skolan och jobbat för kommunen med integrationsfrågor. Det är inte bara att träna dem, utan man måste ta sig tid till det andra också.

Han utvecklar:

– Jag ringer eller messar mina matchboxare varje dag, lyssnar hur de mår, ringer till deras föräldrar. Och även om jag är tuff ibland, kan jag göra något kul på träningen som omväxling, säger han.

Daniel Arsouzi berättar att skolan ibland brukar ringa honom för att se om inte han kan ta ett snack med någon av killarna. 

– Om jag har hjärta för dem så får de ett hjärta för mig, säger han.

Han går in i tränarrollen med hjärta och själ, som han säger, och det spelar ingen roll om det är en matchboxare som står framför honom eller en nybörjare. Alla är lika välkomna i hans gäng.

– Jag försöker att göra så att alla känner sig bekväma. Det ska inte finnas några gränser mellan dem.

undefined
Fullt fokus har Arsalan Karimi.
undefined
Leon Johanson slår på sandsäcken.

Han berättar om killar som han plockat in från gatan och som hållit på med droger, men som nu under hans styrning, gått många matcher.

– Jag försöker hela tiden integrera dem i samhället.

Han är stolt över sina killar. Nu senast tog sex av adepterna SM-medaljer i diplomboxning, och han skryter gärna på sociala medier om allt som händer i ringen.

Efter covid såg det lite dystert ut för klubben, men nu blomstrar den igen. Daniel Arsouzi säger att han är där varje kväll, även under helgerna.

– Man kan säga att jag bor här. Jag älskar att komma hit och jag räknar timmarna tills jag kan vara här. Jag gör allt ideellt och jag har nog lagt in lite egna pengar i klubben också. Men jag tror på det här och jag tror att vi ska kunna växa ytterligare. Det finns plats för alla även om det är trångt ibland.

undefined
Hamid Darvishi har fullt fokus på sandsäcken.
undefined
Boxningslokalen i Sporthallen i Nyköping är nästan jämt fylld med klubbens medlemmar. Föreningen har vuxit sedan covid.

Det är ordning och reda på killarna. När Daniel Arsouzi säger att de måste boxas lite tystare för att vi ska spela in ett TV-inslag, så dämpas ljudet direkt.

På frågan om inte någon av de sex SM-medaljörerna skulle vilja hålla på med någon annan sport, blir svaret ett rungande nej.

undefined
Sixten Nordin fick tips från sin lärare att börja boxas.
undefined
Hela gänget som tog medalj på diplom-SM, från vänster Hamid Darvishi, Leon Johanson, Sixten Nordin, tränaren Daniel Arsouzi, Sajad Karimi, Puevdorj Badam och Arsalan Karimi.

– Det ligger i blodet, man föds med det. De som stannar har det redan i sig. Det handlar hur man tänker, förutsättningar och drivet. Vi som fajtas säger att vi har det i oss, säger Sixten Nordin, 15 år.

Själv tog han sig till boxningslokalen efter ett tips från sin lärare.

– Hon trodde att det skulle hjälpa mig eftersom jag adhd. Och det hjälper att slå på sandsäcken, säger han.

SM-medaljörerna

Hamid Darvishi, 13 år, A 36-kilosklassen, bronsmedalj i diplomboxning. Gick en match. "Jag värmde inte upp så bra, så det blev 3–0. Det var mitt andra SM så jag är nöjd."

Leon Johanson, 12 år, B 50-kilosklassen, bronsmedalj i diplomboxning. "Jag slog inte så mycket, men jag kunde ha vunnit matchen. Han var väldigt lång, så det var svårt att nå honom. Jag gick bara en match, lite lättare att gå fler matcher, men jag är rätt så nöjd."

Sixten Nordin, fyllde 15 år på SM, A 75-kilosklassen, guldmedalj. Körde två diplommatcher. "Jag gick direkt till semifinal. Med all respekt för min motståndare så var det en lätt match. Jag tilläts gå ut och in och han var inte tillräckligt snabb. Han var kort också så jag kunde använda min "reach". Jag vann den matchen med 3–0. Finalen var tuffare mot en bra motståndare, som jag mött en gång tidigare. Då vann jag också. Han pressade mig och jag fick gå mot repen mycket, men jag vann med 2–1."

Arsalan Karimi, 11 år, B 34-kilosklassen. Tog guld i diplomboxning efter att ha boxats två matcher. "Jag vann med 3–0 i första matchen och jag vann den andra också med 3–0."

Sajad Karimi, 13 år, 40-kilosklassen, bronsmedalj, gick en diplommatch. "Det blev 29–29 men domaren valde att ge vinsten till den andre boxaren. Det känns inte så kul att förlora på så sätt. Jag borde ha slagit mer. Det var tredje SM:et, bästa resultatet är ett silver."

Puevdorj Badam, 14 år, 57-kilosklassen, bronsmedalj. "Jag vann den första matchen med 2–1 och i den andra förlorade jag med bara en poäng. Jag skulle ha rört på mig mer och fått in lite fler slag. Sedan hade jag behövt boxas lite smartare."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!