Det har hunnit gå två år och tre månader sedan Nyköpingsboxarens liv var i fara under flera veckors tid efter en hjärnblödning vid en sparring.
– Det går framåt med hela grundfysiken, både med styrka och kondition. Det är nu nästan bara styrkan i högersidan som släpar lite, men jag jobbar hårt med balansen också på den sidan – och det går bättre och bättre. Att man bara skulle ta kliv framåt i ett år stämmer inte på en del andra och inte på mig, säger Erik Skoglund och sträcker fram ett litet fat med nyttiga chokladbollar.
Skoglund jobbar fortfarande med sin gamla fystränare David Wahlgren, som fanns med i ringhörnan under den jämna matchen mot nuvarande världsettan Callum Smith. Det var troligen då skadan uppkom.
– David är helt fantastisk; en del övningar är jag starkare på än någonsin. Farten i vissa detaljer återstår...men rent fysiskt är det få motionärer som räcker upp till min nivå ändå. Nu är jag är van med något annat – och det är den nivån som jag vill tillbaka till.
Hur ser upplägget med David Wahlgren ut just nu?
– Det är hårdare och hårdare; mycket motorikträning, tung styrka och rapphet – liknar förberedelserna för match. Enda skillnaden är att vi har LÅNG tid på oss den här gången.
Hur lång tid då?
– Exakt hur jag tänker tidsmässigt har jag inga kommentarer till. Jag vill inte starta massa spekulationer. Det är ju mitt största projekt hittills i livet, en del arbete kvarstår – så länge det går åt rätt håll dumt att ge upp.
Vilken typ av boxningsträning kör du?
– Plattor och lättare parövningar, en del med Hammarby IF. Vissa saker känns bättre än innan hjärnblödningen och jag tror att jag kommer kunna kompensera det som inte känns helt igenom bra genom att lära mig nya saker och använda dem. Inte ens världens bästa boxare gör allting perfekt. De är jäkligt bra på vissa saker.
Känns det verkligen rimligt att komma tillbaka i en matchsituation när du sitter här och nu?
– Det kan inte vara omöjligt. Det är en bra bit dit, vill känna mig 110 procent. Så länge jag är på rätt väg vill jag inte ge upp. Blir jag bara tillräckligt vältränad kommer jag ge det en chans; känner att jag inte är färdig.
Av de uppföljande kollar som du har gjort, finns det inget som definitivt sätter stopp?
– Det är för tidigt att säga i dagsläget. Alla läker olika, men det finns tidigare fall där personer med liknande skador kommit tillbaka – både i matchform och i matchsituation. Det räcker för att jag ska fortsätta kämpa.
Om man undantar risken för att slå upp en ny hjärnblödning – vad återstår mer än högersidan rent fysiskt?
– Boxningsmässigt att få det att flyta. Det känns lite styltigt, men går definitivt åt rätt håll även där. Och en del saker är jag bättre och effektivare på än tidigare, säger Erik – som i förberedelserna till Callum Smith-matchen exempelvis boxade ut Nordens vassaste boxare genom tiderna, dansken Mikkel Kessler i en fantastisk sparring.
Du fyller 29 år i maj – hur många år till är du beredd att ge hårdträningen för en comeback i ringen?
– Ju mer jobb lägger ner desto mindre känner man för att ge upp. Men OM man inser att det inte kommer gå får jag givetvis lov att ge upp. Det har ju funnits riktigt bra boxare och världsmästare nära 50 års ålder...möjligen får jag släppa drömmen lite tidigare.
Men ingen läkare lär väl säga att comeback är en bra idé?
– Det är lätt att tycka att jag gör fel som jobbar mot en comeback och jag dömer inte någon som tycker det, men då ska de inte döma mig heller. Vilka risker som jag vill ta är upp till mig – och delvis min motståndare.
Samtidigt har Svenska proffsboxningskommissionen sagt NEJ till Sven Fornling och hänvisar till internationella regler – hur påverkar det dina tankar i en långsiktig strävan mot en comeback?
– Det kändes trist att höra att han slutar. Det finns vad jag har förstått flera internationella regelverk och många olika länder och förbund som man kan vända sig till. Alla skador är individuella och ingen är den andra lik. Vi får helt enkelt vänta och se.
Hur orkar du kämpa på dag efter dag?
– Visst, dåliga dagar kan jag känna mig trött och svag. Vissa dagar är jag omotiverad till det mesta. Jag förstår att det finns de som ger upp; man hamnar i ett fack där man motarbetas. Men för att det ska gå måste någon lyckas. Jag vill hjälpa till och bidra rätt riktning för andra som känner sig utsatta av olika anledningar och vill kämpa sig tillbaka.