Skoglund kör tio år till om det skulle behövas

Erik Skoglund har börjat testa en ny svensk metod för att stimulera hjärnaktivitet, Mendi – med pannband och telefonapp. Nyköpingsboxaren känner sig allt skarpare och siktar på lätt sparring om ett halvår.

Det har gått drygt tre år efter den svåra hjärnblödningen. Bra veckor kör Erik Skoglund hela tio rehabpass i veckan, oftast på Elixirs gym. Här jobbar han för att försöka få tillbaka explosiviteten.

Det har gått drygt tre år efter den svåra hjärnblödningen. Bra veckor kör Erik Skoglund hela tio rehabpass i veckan, oftast på Elixirs gym. Här jobbar han för att försöka få tillbaka explosiviteten.

Foto: Tomas Larsson

Boxning2021-01-24 17:01

När SN-sporten träffade Erik Skoglund senast, i oktober, hade han varit i London hos Georges de Broissia, som behandlar hjärnskador med Cereset. Elektroder på huvudet stimulerar hjärnan via ljudvågor.

När det inte har gått att åka till London har Skoglund parallellt testat en metod hos svenska Mendi, som via en telefonapp vill tillgängliggöra avancerad hjärnträning. Man kan säga att Mendi är pionjärer med ta neurofeedback för hemmabruk.

– Mendi är dessutom delvis Stockholmsbaserade och lättare att få kontakt med just nu. Jag har en prototyp hemma. Det är ett pannband som ska hjälpa till och stimulera hjärnaktiviteten på ställen där den är lägre. Med en app på en telefon följer man hjärnaktiviteten via pannbandet med elektroner.

När reserestriktionerna lättar i takt med vaccineringen kommer Erik också att återuppta Londonspåret.

 – Ja, det är bra att sprida möjligheterna. Jag tror att båda kan hjälpa, så känns det i alla fall. Tillsammans kan de säkert göra underverk. Det vill jag ju tro i alla fall...

undefined
Det är fortfarande upp och ner för Erik Skoglund, men generellt sett känner han sig allt skarpare – och han testar två innovationer inom hjärnforskningen. En i Stockholm och en i London.

Boxningskarriären har legat på is sedan den livshotande hjärnblödningen december 2017. Det är fortfarande upp och ner. Men Skoglund fortsätter med en extremt målmedveten, hård fysträning med tio pass i veckan en bra vecka när han finner kraft, varav rätt många boxningsrelaterade.

– Och i kombination med behandlingarna känner jag mig både bättre och skarpare, även om det inte går så snabbt som jag vill.

Du har börjat plugga också va?

– Ja, jag tänkte att jag i alla fall ska läsa in gymnasiet. Jag valde bort alla ämnen utom tre för att kunna satsa fullt ut på boxningen. Men när jag hade under 50 procents närvaro även i de ämnena så kom vi överens om att det var lika bra att sluta. 

Du försakade väl en hel del av din ungdom för boxningen?

– När de andra hade Beppemösspåtagning och världens fest på ute på stan så boxades jag min premiär i Oldenburg. När de andra tog studenten kom jag just hem från min andra match. Inte alltid roligt, men det var ett val som jag gjorde.

Hur orkar du vara så konsekvent och målmedveten med upp till tio pass i veckan i en rekordlång rehab?

– Att vara konsekvent och målmedveten var min styrka redan från början. När vi var på ungdomsläger och flera av de andra var ute och slarvade så var jag helt fokuserad på min träning. Jag hade ju en uppgift. Det var därför jag var tio år före min plan ett tag. Nu börjar förstås tiden komma i kapp när jag står här och stampar, säger Skoglund som fyller 30 i maj.

undefined
Erik Skoglund på Elixir.

Nästan alla läkare och många andra säger ju att comeback är omöjlig eller i alla fall livsfarlig och tycker att du ska ge upp comebackplanerna – vad säger du till dem?

– Jag kan inte göra det. Boxningen har varit mitt liv sedan tidiga tonåren och jag drömmer om att både bli återställd och göra comeback. Vi får se om jag lyckas, men jag kommer hålla på och träna så här tills jag är 40 även om jag står mer eller mindre still i utvecklingen.

Det finns också ett mera kortsiktigt mål:

– Jag själv är ju tveksam till vaccinering för vanlig influensa. Men det är skillnad den här gången. Och jag kommer troligtvis behöva ta det när jag får, för att kunna resa. Förhoppningsvis ser allt annorlunda ut i världen om ett halvår. Då är mitt mål att resa runt lite i världen för att se vad som är möjligt på flera håll. 

undefined
Erik Skoglund på Elixir.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!