Tio år sedan Skoglunds proffsdebut

– Rent spontant: fan vad tiden har gått fort. Det säger Erik Skoglund tio år efter proffsdebuten mot Istvan Laboda i Oldenburg.

Stämningen både innan och efter det att Erik Skoglund tog tillbaka proffsboxningen i Sverige på allvar var magiskt tät. Matchen mot Oleksandr Cherviak var sådär –men publiken älskade Nyköpingssonen.

Stämningen både innan och efter det att Erik Skoglund tog tillbaka proffsboxningen i Sverige på allvar var magiskt tät. Matchen mot Oleksandr Cherviak var sådär –men publiken älskade Nyköpingssonen.

Foto: Sandra Nordin

Boxning2020-05-04 18:00

– Jag har knappt hunnit blinka och det har hänt hur mycket som helst, säger Skoglund.

Detaljerna i minnesbilderna känns lika analyserande och stringenta som innan den så allvarliga hjärnblödningen i december 2017 – som var ytterst nära att kosta livet för Nyköpingsboxaren.

Turerna kring debuten för tio år sedan var många. SN-sporten en nervös kille från Nyköping i Güstrow, som sedan skickades ner till en stor Marco Huck-gala i Oldenburg för att möta den betydligt tyngre och extremt hårdslående ungraren Istvan Laboda.

– För mig var det häftigt att få gå en bit in i en så stor gala. Laboda hade vunnit båda sina två matcher, i tungvikt. Jag var nojig. Debutanter som stallen tror på brukar möta skåpsmat.

Om inte Erik lyckats duckat reptilsnabbt ett par gånger hade det gått illa.

– Han var kraftfull och explosiv men mattades redan efter halv rond, men efter några björnsvingar i början av andra hade han inte mera

Vilket var ditt första riktiga test? 

– Luke Blackledge i Fredrikshamn. Han var rankad före mig. Jag blev lite för ivrig och jag bjöd in honom på den sluggerfest han ville ha. Jag tog tvärslut och fick ta viloronder för att klara ut det där. Efteråt var tränaren Karsten Röwer arg. Jag frångick den säkra matchplanen.

Men promotorn Nisse Sauerland var lycklig; tog med sig Erik på ett tv-framträdande i Köpenhamn dagen efter. 

– Ja, Nisse såg en fighting spirit. De har olika roller: säljare och tränare.

EU-titelmatchen mot Lolenga Mock blev ett genombrott – till sist.

– En annan match där jag inte var favorittippad av alla; en kille som har sänkt legenden David Haye. Jag blev nedslagen i tredje ronden, men efter det började jag boxas på riktigt. Proppen gick ur...

Matcherna i Sverige är minnen för livet, speciellt entrén till Rosvallas stora ishall.

– Ingen händelse i mitt liv toppar inmarschen till första galan i Nyköping. Jag har inte hört något liknande tryck inför huvudmatchen på någon annan gala, inte ens med 15000 på läktaren.

Erik kallar skämtsamt mötet med Ryno Liebenberg på Hovet för "Stockholms andra blodbad". Den tuffe sydafrikanens skallning kunde ha gett en förlust.

– Jag såg på ena ögat men frös av blodförlust i tolfte ronden. Däremot var den senaste Sverigematchen, mot Timy Sala, en bra och renboxad match där jag öste på i elfte ronden. 

Nära VM-match på hemmaplan innan den stora chansen så dök upp; World boxing super series mot nuvarande världsettan Callum Smith.

– Visst grämer jag mig över att jag inte klev på ännu hårdare där i femte ronden och att det var otur att jag ställdes mot Callum redan i kvartsfinalen. Annars hade jag i alla fall gått till final. 

Skoglund har boxats med både diskbråck och en käke som kändes helt lös.

– Känslan var hur fan ska det här gå.

Om det visar sig att du trots allt kan boxas mera, kan du inte ändå vara nöjd med din karriär?

– Det är för tidigt att ge ett relevant svar, men som känner sittande hundra procent frustration, inte nöjd på nått sätt – känner att jag HAR mer att ge. Jag vill visa att jag kan mera, framför allt för mig själv men även omvärlden. Man kan bli återställd – med tid och rätt medel. 

Erik är just på väg in till fystränaren David Wahlgren i Helsingborg för ytterligare ett rehabpass. Han är fast besluten att motbevisa medicinsk expertis att en comeback är möjlig.

– Jag blir allt piggare i huvudet, läker fortfarande och är inte ens 29 år gammal – även om det är nära. Min förebild Bernard Hopkins var 50 och världsmästare. Ingenting är omöjligt. I bästa fall har jag halva karriären kvar. Men det får tiden utvisa. Det finns inga garantier.

När tror du själv på comeback?

– Jag avböjer den frågan, för mitt i allt tragiskt med corona har det ju samtidigt gjort att man inte vet när det ens går att fylla en arena. Jag känner ingen stress just nu.

Eriks alla proffsmatcher

26 SEGRAR: Istvan Laboda (Oldenburg), Sladko Cizicz, Vladimir Spasojevic, Mile Nikolic, Valerijs Rogozins, Volodymyr Borovskyy, Amine Blali, Juan Nelongo, Alberto Antenucci, Pablo Sosa, Fouad Nasri, Ivan Maslov, Gyorgy Marosi, Joe Ainscough, Attila Baran, Luke Blackledge, Lorenzo Di Giacomo, Lolenga Mock, Adasat Rodriguez, Danilo D'Agata, Stefano Abatangelo, Oleksandr Cherviak, Derek Edwards (båda Rosvalla), Ryno Liebenberg (Hovet), Timy Shala (Rosvalla).

EN FÖRLUST: Callum Smith (Liverpool). 

Karta: Oldenburg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!