Skada och Amerikaäventyr kryddade Max och Elmers säsong

Max Lind, 15, och Elmer Capelle, 16, är två unga brottare i BK Atlas som gjort olika resor under våren. Max fick för första gången testa tekniken på amerikansk mark medan Elmer kan se tillbaka på en stökig säsong.

Elmer Capelle brukar gå i U17 80 kilo medan Max Lind brukar tävla i U16 60 kilo. Ändå brukar de sparra mot varandra.

Elmer Capelle brukar gå i U17 80 kilo medan Max Lind brukar tävla i U16 60 kilo. Ändå brukar de sparra mot varandra.

Foto: Ulrika Gustafzon Cummings

Brottning2023-05-22 18:45

Elmer Capelles säsong är slut. Sista tävlingen, Soft Touch Open avgjordes för någon helg sedan. Då gjorde han sitt första framträdande sedan FT-cupen när han skadade armen.

– Först trodde de att jag hade fraktur i en tillväxtzon i underarmen så jag fick gå med gips, men när de röntgade igen efter en vecka så trodde de mer att det var en grovstukning. Men gipset var nog bra ändå. Jag tvingades vara still med armen, säger han.

Elmer går första året på brottningsgymnasiet i Arboga. Han var sjuk ganska ofta under hösten och berättar att när han väl kom tillbaka till tävlingsmattan igen så var tekniken väldigt bra, men flåset obefintligt vilket skulle visa sig i matchen han skadade sig i. Elmer tog helt slut i den andra perioden. 

– Men jag har utvecklats mycket. Den stora skillnaden är att jag kan mäta mig med de bästa, men jag är ojämn i prestationen. I SM slog jag tvåan, men sedan gick jag in och förlorade mot någon som var sämre. Jag behöver bli mer stabil, säger Elmer Capelle.

– Farsan som tränar honom, säger att han inte ska tänka så mycket. Det är nog bra att jag är lite tom i huvudet, ha, ha... Jag kör kamikazebrottning enligt min tränare. Jag köttar, köttar, köttar. Det ser inte snyggt ut, men fungerar, skjuter Max Lind in skrattande.

undefined
– Det roliga var att Elmers adrenalin pumpade så mycket efter matchen att han gick ned på knä och slog båda händerna i mattan och skrek "fan". Och fem minuter efter sa han att han hade ont i armen. Max Lind återberättar vad som hände under brottningsmatchen då Elmer Capelle skadade sin arm.

Om klubbkompisen haft en lite jobbigare säsong är Max desto nöjdare med sin. 

– Det har gått bra. Jag har vunnit vissa tävlingar och kommit tvåa och trea i andra. Hyfsat bra säsong. Jag vann FT Cupen som är en av Sveriges största tävlingar och det avgörs i grekisk stil, säger han.

– Och i Sverige finns det fler brottare som tävlar i grekisk stil än fristil så att vinna en sådan stor tävling är en stor prestation, fyller Elmer Capelle i.

Max blev i april inbjuden till den internationella tävlingen Aviators International Wrestling Tournament i Wisconsin. Efter en nervig inledning, som avslutades efter knappt 30 sekunder, gick Max på som tåget. Han vann ytterligare tre matcher och tappade inte ett enda poäng. 

– Man vet aldrig med jänkare som kör "greken" (grekisk romersk). Antingen är de helt otroliga på det eller väldigt dåliga, säger Max Lind.

Det blev guld i klassen U16-65 kilo, vilket var en viktklass över hans ordinarie.

– Jag ville inte hålla igen. Jag var ju ändå där på semester, säger han och ler.

– Du slog alla innan första perioden var slut, påpekar Elmer Capelle.

undefined
Max Lind är med i fristilslandslaget och har gjort en tävling för Sverige. Elmer Capelle har valt grekisk romersk stil.

Det var Max maror som blev för svåra för amerikanerna.

– Jag var nervös så jag ville klara av det så snabbt som möjligt. Om de gav mig möjligheten att kasta gjorde jag det på direkten. Och jag kan kasta både åt höger och vänster så det var svårt för dem, säger Max Lind.

– Även när jag går mot honom, och jag är ändå tyngre och äldre, åker jag dit ibland också. Han är duktig på att jobba fram maran, berömmer Elmer Capelle. 

Någon fristiltävling blev det dock inte eftersom familjen då hade missat planet hem. Annars gillar Max båda tävlingsformerna medan Elmer är fast för den så kallade "greken". Max ska dessutom testa på en helt ny tävlingsform.

– Jag ska vara med i beachwrestling-SM den 6 juni. Det är ett helt annat regelverk, kan väl liknas med judo eller sumo kanske. Det är nog bäst att jag läser på innan så att jag inte gör några fel, säger han med ett skratt.

– Det är snabba matcher i varje fall. De flesta tar inte mer än 45 sekunder,

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!