Bröderna Anosheh tillbaka efter corona och skada

Inga mästerskap och så corona på det. Bröderna Farhad och Fardin Anosheh har haft bättre tävlingsår. "Men jag har haft mer tid för pluggande och jobbet" säger Farhad.

Bröderna Anosheh, Farhad och Fardin, får fortsätta sparra varandra även om de vid det här laget tycker att det börjar bli lite tråkigt.

Bröderna Anosheh, Farhad och Fardin, får fortsätta sparra varandra även om de vid det här laget tycker att det börjar bli lite tråkigt.

Foto: Tomas Larsson

Brottning2020-11-21 10:00

Farhads sista juniorår har definitivt inte blivit som han trott. Länge hoppades han att junior-EM i Skopje, Makedonien skulle arrangeras, men för drygt en månad sedan kom beskedet. Även den tävlingen var inställd.

– Då gick luften lite ut, säger han.

Sedan i mars har han och storebror Fardin tränat som i en egen bubbla. De har medvetet försökt undvika att bli smittade av viruset som slagit ut så många, men under hösten gick det inte längre. Först insjuknade Fardin, sedan Farhad.

– Febern är tre gånger värre än vanligt. En dagen kan man känna sig helt frisk för att nästa ha hög feber och så går det så, upp och ned, säger Farhad.

undefined
Farhad Anosheh.

Fardin förstod ganska snart att säsongen skulle bli förstörd vad gäller tävlingarna. 

– Efter att SM sköts upp och sedan ställdes in, så ställde jag in mig på att ta ett rehabår. Försöka bygga mer muskler, köra explosiv träning och vila. Försöka hålla kroppen skadefri, säger Fardin.

Det gick si så där. För en dryg månad sedan var det nära att han slet bort bröstmuskeln från sitt fäste. 

– Jag gick en ordningsvaktsutbildning och fick ett betongslag mot bröstet. Muskeln bara kollapsade och det gjorde jätteont. Men jag tror inte det berodde på slaget, utan mer på att jag tränat tungt på gymmet. Kört mycket bänkpress. Något jag inte riktigt är van vid, så muskeln var överansträngd.

Som tur är var bröstmuskelfibrerna inte helt söndertrasade, så för Fardins del betydde det 6-9 veckors rehabträning och inte operation.

– Det var en jäkla tur att det hände nu egentligen. Den hetaste säsongen är annars mellan juni och december med hur många tävlingar som helst, säger Fardin.

undefined
Bröderna Anosheh, Farhad och Fardin, har missat en hel del stora mästerskap i år. Speciellt Farhad är besviken eftersom det var hans sosta år som junior.

Förra veckan skulle bröderna vara tillbaka på mattan igen, då kom de nya restriktionerna.

– Men vi kommer fortsätta sparra varandra. Det är enda sättet om vi vill fortsätta brottas. Det är ju lite svårt att hålla tvåmetersregeln annars i den här sporten, säger Fardin. 

Han erkänner samtidigt att det inte är så kul att hela tiden sparra mot brorsan.

– Tekniskt sätt är det inte så utvecklande om man säger så. Men jag kan ju inte kräva att brorsan ska ändra sin stil för att vi måste brottas mot varandra. 

undefined
Fardin Anosheh.

Men trots att pandemin satt upp hinder för dem båda det här året kommer de att kämpa vidare.

– Vi väntar på besked hur upplägget blir nästa år och om jag kommer med till landslaget, säger Farhad, som sedan SM i februari har gått ned i vikt.

– Jag väger 93 kilo och jag skulle ha ställt upp i 92 kilosklassen på JEM, säger han.

Anledningen till viktnedgången är några stycken.

– Jag vägde 117 kilo på SM och jag ville ta bort lite mage. Jag ville få lite mer rörlighet och ja... jag slutade äta skräpmat till sommaren och sedan dess har jag hållit nere vikten.

En annan anledning är att han i 92-kilosklassen troligtvis aldrig kommer att möta brorsan igen, som han fick göra i SM senast. 

– Även om vi var i två olika pooler så fick vi mötas i första matchen. Det är så typiskt. Nu är det två klasser mellan oss så det är högst osannolikt att de skulle slå ihop våra klasser någon gång och det är bra, säger Farhad även om han vann silvret senast.

Pandemin har fört med sig något positivt till bröderna i varje fall. De har båda haft mer tid över för pluggande och jobb. Fardin läser till civilingenjör och Farhad ekonomi och logistik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!