Tjejerna är redo att dansa loss under discokulan på EM

Edith Alderud, 11 år, och Evelina Karlsberg, 12 år, har blivit uttagna att representera Sverige i disco-EM. Nutidens disco är dock så långt ifrån 70-talets som man kan komma. Här gäller det att träna konditionen innan man går upp på dansgolvet.

Edith Alderud, 11 år, och Evelina Karlsberg, 12 år, är redo för disco-EM. "Det är jättestort för Nyköping och för mig" säger tjejernas tränare Ida Johnson.

Edith Alderud, 11 år, och Evelina Karlsberg, 12 år, är redo för disco-EM. "Det är jättestort för Nyköping och för mig" säger tjejernas tränare Ida Johnson.

Foto: Ulrika Gustafzon Cummings

Dans2023-09-06 18:37

– Vi skulle egentligen ta bilder på dig när du får se deras koreografi. Du tror säkert att man dansar disco så här, säger tjejernas tränare Ida Johnson och visar dansdetaljer från filmen Pulp fiction.

Och visst, det är precis vad jag sett framför mig. Därav den dumma frågan om hur tjejerna hittade discdansen med tanke på att de inte växte upp under discomusikens era.

Nej, det här är en helt annan dansform med mycket hopp, mycket sparkar och så ned i split. Takt, teknik och utstrålning är ett måste, men annars har discodansarna ganska mycket frihet.

undefined
Edith Alderud och Evelina Karlsberg måste stretcha ordentligt innan ett träningspass.

– Det gäller att tänka utanför boxen när man gör en koreografi, säger Ida Johnson som sedan starten av dansskolan på Rosvalla har märkt ett ökat intresse hos speciellt barn och ungdomar.

– Det här är den dans som är populärast just nu i hela Sverige. Vi var 14 här från början, nu har vi runt 200 anmälda och de flesta dansar disco. Det är en rolig dansstil för barn, mycket hopp och skutt, snabb musik och härliga låtar. Folk blir glada av det. De får göra splithopp, kicka, gå ned i spagat. Det är coola grejer de får prova.

Och vigheten?

– Den kommer så småningom. Vi lär dem stretcha här ordentligt och de brukar fortsätta göra det hemma också. Efter ett sommarlov kommer de ofta tillbaka och kan göra en split, säger Ida Johnson.

undefined
I barnklassen får tjejerna inte vara sminkade så då ligger fokus på kläder och hår i stället. Evelina Karlsberg visar sin glittriga dress.

Evelina Karlsberg började med disco 2018 medan Edith Alderud hittade sporten året efter. Hon har en gymnastikbakgrund. Nu drar de på sig den blågula tröjan för första gången. Den 8 september avgörs EM i Örebro.

– Det känns jättebra. Det kommer att bli tufft med roligt att möta dem som är lika bra, säger Evelina Karlsberg och erkänner att hon nog börjar bli lite nervös.

Varför disco?

– Dansglädje och få vara med dem man vill vara med, säger Edith Alderud.

Under en discodanstävling får man visa upp sig på två sätt: när man går framåt och gör sin koreografi (se tv-klippet på sn.se) och när man dansar runt i en cirkel. På EM dansar man till en början runt i en cirkel i 30 sekunder, sedan har man en koreografi på en minut framåt och så avslutar man med en, en minuts runddans. Domarna bestämmer efter dansen vilka som går vidare till semifinal och final.

Man kan tävla i solo, duo, grupp och formation och alla är indelade i åldersklasser.

Evelina och Edith tävlar i klassen superstar i Sverige, men nu är det barnklassen som gäller. 20 dansare från Europa kommer till start. I SM senast gick tjejerna vidare till semifinal.

undefined
Edith Alderud, 11 år, höll på med gymnastik innan hon började med dans.

Sista veckan innan tävlingen finslipar de sina koreografier.

– Man kan träna på lite teknikdelar. Att töja saker till hundra procent, säger Evelina Karlsberg.

– Det gäller att inte vara på samma nivå hela tiden utan det ska vara lite upp och ned, säger Edith Alderud.

De tränar ett par gånger i veckan på dansskolan men även hemma. Och så måste de hinna med lite konditions- och intervallträning.

Är Sverige bra på disco?

– Ja, vi har vunnit några EM och VM, säger Evelina Karlsberg.

undefined
Edith Alderud, 11 år, höll på med gymnastik innan hon började med dans.

Målet för Evelina och Edith är kanske inte att ta medalj den här gången utan något helt annat.

– Att känna sig nöjd med sin prestation, säger Edith Alderud.

– Och att ha kul, försöka njuta av stunden, kompletterar Evelina Karlsberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!