Detaljerna ska göra dem till vinnare: "Man måste vara innovativ"

Inga knutna händer, tummarna rakt upp... och glöm för all del inte bort att göra bakåtvolten samtidigt som din kompis bredvid sig. För att få ihop ett vinnande cheerleadingprogram är det detaljerna som räknas.

15 maj 2019 20:50

Till tonerna av Vanilla Ice one-hit-wonder Ice Ice baby gör Nyköpingslaget Icejays entré. Och sen är det bara en virvlande, sprakande uppvisning som väntar. Inte konstigt att domarna gav höga betyg och en förstaplats i Jamfest i lördags.

Men under måndagen var det "back to business" igen under ett två timmar långt träningspass. Bit för bit plockades programmet isär och man tittade på detaljer. Händernas hållning, en bensträckning som måste bli bättre och så givetvis attityden. Leendena kunde bli större och kroppsspråket mer kaxigt.

– Har ni inte spiriten med er nu, så kan ni gå hem, säger tränare Idun Braun halvt på allvar, halvt på skämt.

Lagets andra tränare, Isabell Krantz håller med.

Förra året tävlade gruppen på level 2-nivå i riksmästerskapet, RM och det slutade med en femteplats. Nu, säger coacherna, är det topptre som gäller.

Och det är då detaljerna kommer in i bilden.

– Alla är så bra i klassen så det gäller att hitta kryphål där man kan tjäna in poäng. Man måste vara innovativ och komma på saker som ingen annan gjort, för om man bara gör det som finns i level 3 så kommer man inte så långt, säger Tove Borg, 15 år.

– Vi satsar mycket på utstrålning i ansiktet och kroppen. Vi har dessutom en unik koreografi. Våra coacher gör hela vårt program, andra klubbar kanske hyr in tränare från USA för att göra det, men vi får det mer personligt, säger Saga Gejskog, 16 år.

– Vårt program är ju vad vi klarar av och hur vi är som personer. Det är anpassat efter oss, fortsätter Tove.

Uppvärmningen pågår bakom oss och ljudvolymen dras upp.

I level 3, vad ska ett program innehålla då?

– Pyramider, stunt, gymnastik, dans och hopp. Och i level 3 och uppåt i Sverige ska man även ha en ramsa som man ska köra innan med poms och så. Man ska försöka vinna publiken, säger Saga.

– Tidigare var det bara level 5 och 6, men nu har förbunet tagit ned den ytterligare i klasserna för man vill satsa på chant, som det kallas, kompleterar Tove.

Ett lag får bestå av minst tio personer och Icejays har tolv deltagare, men på mattan är man bara elva.

– Våra konkurrenter har för det mesta dubbelt så många så vi måste göra oss större. Det ska inte spela någon roll hur många man är egentligen, men om ögat ser 20 pers som gör formationer och så en grupp på elva så är det ju en stor skillnad, säger Saga.

Nu tränar alltså laget för sitt RM-framträdande på hemmaplan i Rosvalla ishall på söndag. Under lördagen ställer klubbkompisarna i Mockingjays upp i sin level 2-klass.

Vad kan bli bättre?

– Man kan alltid vara skarpare, mer tajmade,..ja småsaker, säger Saga

– Som vi mest ser och inte någon utomstående, skjuter Tove in.

– Men i lördags fick vi verkligen revansch från vår förra tävling. Då gick det inte som vi tänkt oss alls. Vi missade sånt som vi brukar sätta på tävlingar. Nu fick vi visa vad vi gick för, säger Saga.

Och det gjorde de verkligen. De vann som bekant Jamfesten och det med höga poäng.

– Domaren har ett protokoll med allt vad ett program ska innehålla; pyramid, stunt, gymnastik och så ger de poäng för de olika delarna. Vanligtvis är det från ett till tio, säger Saga och fortsätter.

– Sen finns det saker som helhetsintryck, tajming, svårighet, koreografi så det gäller att göra det där lilla extra i varje moment när det är så tajt konkurrens.

Hur mycket avdrag får man om någon kommer i otakt?

– Det blir kanske inte så mycket, men det är klart att om alla andra är tajmade så får man ju inte så höga poäng och det kan påverka helhetsintrycket, säger Tove.

Och om man tappar någon i ett pyramidbygge så kan poängen skalas av ännu mer eftersom pyramiden för det mesta är sammankopplad med andra moment efteråt.

Och så får man inte trampa över mattkanten har jag hört?

– Nej, och det gjorde vi också i vår förra tävling och det blev avdrag, säger Tove skrattande.

Så gissa om tjejerna håller sig på mattan på söndag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrika Gustafzon Cummings